Njemački ministar Sigmar Gabriel predstavio novi plan za Zapadni Balkan

Radiosarajevo.ba
Njemački ministar Sigmar Gabriel predstavio novi plan za Zapadni Balkan
Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel objavio je novi plan za Zapadni Balkan, agendu pod nazivom "Berlin plus", koja bi lokalnom stanovništvu, kako tvrdi, donijela vidljivi boljitak.

Rekao je da bi "Berlin plus"  bio podsticaj da se od regiona napravi atraktivan ekonomski prostor.

Gabriel je ovu agendu koja predviđa dodatne napore ali i finansijska sredstva kako bi se ubrzalo napredovanje regiona ka EU predstavio jučer u Berlinu na konferenciji s kolegama sa Zapadnog Balkana, te Instituta Aspen.

On se založio za uspostavljanje dodatnog fonda za infrastrukturne projekte na Zapadnom Balkanu kazavši da se Brisel treba više angažirati i investirati u tom regionu.

"Moramo sada ubrzati velike infrastrukturne projekte koji su od ekonomskog značaja. Projekte koji imaju i specijalan simbolični značaj kao što su autoput između Srbije, Kosova i Albanije. Da bi se to finansiralo, predlažemo da uspostavimo dodatni fond za infrastrukturne projekte", rekao je Gabriel.

On je rekao da podržava i ekonomsku integraciju Zapadnog Balkana, koja bi bila zasnovana na evropskim standardima i time olakšala integraciju u EU.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije