Njemački mediji o cijenama na Jadranu: "Prognoze nisu dobre, turisti će tražiti alternativu"

2
Radiosarajevo.ba
Njemački mediji o cijenama na Jadranu: "Prognoze nisu dobre, turisti će tražiti alternativu"
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija / Hrvatska

Osim stanovnika Hrvatske, čini se kako su i turisti uočili kako su cijene u Hrvatskoj znatno porasle u posljednjih godinu dana.

Tako su već u nekoliko navrata progovorili o astronomskim cijenama koje su morali platiti za pojedine usluge, a njemački mediji objavljuju naslove poput: "Hrvatska: Raj za odmor bio je juče - ovako su cijene porasle", zbog čega je njemački portal Kroati.de napravio i podrobniju analizu stanja na Jadranu.

Između ostalog, portal je proveo i anketu na svom TikTok kanalu i postavili pitanje je li Hrvatska postala skupa, na šta je od 700 korisnika čak 81 posto njih odgovorilo potvrdno.

Pratite obraćanje Christiana Schmidta: 'Pismo Željke Cvijanović ne poštuje činjenice'

Pratite obraćanje Christiana Schmidta: 'Pismo Željke Cvijanović ne poštuje činjenice'

Portal navodi kako je rast cijena u gastronomiji rezultat ulaganja u infrastrukturu, kao i rastući troškovi te promjena valute. Takođe navode kako "prognoze nisu dobre, turisti će tražiti alternativu" za iduća ljetovanja i odmore.

"Posjeta restoranu postala je rijetko luksuzno iskustvo za mnoge mještane zbog politike cijena. Kao rezultat toga, većina objekata u turističkim područjima ograničava radno vrijeme na ljetne mjesece, što zauzvrat utiče na cijene. Iako su neka preduzeća kratkoročno imala koristi od povećanih cijena, mnogi se potrošači još uvijek bore držati korak s povećanim troškovima. Zbog toga ostaje za vidjeti dalji razvoj industrije u narednim godinama", navodi se u analizi portala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije