Raspudić: Treba optužiti Plenkovića jer je godinu farbao Hrvate u BiH

8
Radiosarajevo.ba
Raspudić: Treba optužiti Plenkovića jer je godinu farbao Hrvate u BiH
Agencije / Nino Raspudić

Hrvatski saborski zastupnik Mosta Nino Raspudić gostovao je u programu N1 Hrvatska, gdje je komentirao posljednje sukobe na relaciji Milanović - Plenković, uključujući u tu priču i izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, ali i odlazak u Jasenovac.

Govoreći o korištenju Jasenovca za političke obračune napomenuo je:

“Politički sam akter i boli me što smo sad svi u situaciji komentatora predsjednika Republike i Vlade, ali kad se razgrne taj niz uvreda, dva su razloga dovela do polemika – jedno je inicijativa za pomilovanjem, a drugo je ovo u BiH što je katastrofa, a o tome se ne govori, a to je da isteklo vrijeme za izmjenu Izbornog zakona”.

Smatra da je za to odgovoran premijer.

“Treba optužiti Plenkovića jer je godinu dana farbao Hrvate u BiH. Upozoravao sam da sa bošnjačke strane nema volje, da Izetbegović glumata. Hrvatska je morala postupiti kao suverena država, raditi blokade, veta, žuljati partnere u EU-u, a umjesto toga su uljuljkivali Hrvate u BiH”, navodi Raspudić.

Na pitanje je li oko problema u BiH predsjednik Hrvatske mogao napraviti više, Raspudić govori kako je Milanović djelovao u skladu sa ovlastima.

“Učinio je što je mogao, blokirao je deklaraciju NATO pakta dok se ne vrate konstitutivni narodi. Njegove ovlasti su uske. Najveća krivnja je zato na premijeru. Pozvao bih njemačkog veleposlanika na razgovor i pitao ga kako to treba ukinuti konstitutivne narode u BiH. Dejtonski mirovni sporazum je u Ustavu BiH, oni raskopavaju mirovni sporazum, to je strašno. Nitko nije bio zadovoljan s Daytonom, ali to je bio jedini mogući kompromis. Ako njemačka politika to raskopava, to je zločinačka ili idiotska politika. Pozvao bih veleposlanika na red”, priča saborski zastupnik.

Raspudić je govorio i o Jasenovcu, koji se po njemu koristi kao “politički kapital”.

“Mislim da se Jasenovac koristi kao politički kapital gdje se prepucavaju tko je veći antifašist, a najmanje se govori o onome što je bilo prije 80 godina. Ovo je mučno gledati, bolje da nitko nije išao nego da se iz godine u godinu ovakve stvari gledaju. Most će ići idućeg tjedna na Mojsijev spomenik”, dodao je.

Hrvatskog zastupnika, iz nekog razloga, čudi običaj da Jasenovac svake godine posjećuju različite delegacije.

“Ne znam kako se stvorio običaj da svi svake godine moraju ići. Josip Broz Tito nikad nije bio u Jasenovcu. Franjo Tuđman nije išao svake godine u Jasenovac. U redu da je da novi predsjednik ili novi premijer obiđe sva ova mjesta i na okrugle obljetnice, a to da se svake godine nanovo radi na ovakav način bez dostojanstva i pijeteta, ne vidim kakvog ima smisla”, riječi su Nine Raspudića.

Ističe da je protiv zabrane simbola pa tako i pozdrava “Za dom spremni”.

“To pokazuje koliko meritum njih ne zanima, nego se to samo koristi za politički utržak. Mi smo jasni oko toga – mi smo antitotalitaristi, a iz hrvatske povijesne prošlosti sve što je vodilo prema demokratskoj hrvatskoj državi, to ne može biti ni Pavelić ni Tito. Postoji nešto u semiotici što se zove reoznačavanje – za nas je neupitno označavanje u Domovinskom ratu, HOS-ov grb je za nas neupitan. Hoćemo li s druge strane zabraniti petokraku? Zabranom znakovlja bilo kakvog uvijek ga dijelom fetišizirate. Najbolja je edukacija i objasniti ljudima što se dogodilo da ne moramo biti zatočenici simbolike”, stav je Raspudića.

Kratko je komentarisao i rekonstrukciju Vlade Hrvatske o kojoj se priča danima, rekavši kako je Plenković “vrlo krhak” i da je “satjeran u cajtnot”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije