Nina Kuluz izgubila starateljstvo: Otac na silu odveo dječaka u Italiju

Radiosarajevo.ba
Nina Kuluz izgubila starateljstvo: Otac na silu odveo dječaka u Italiju
Foto:PrtSc / Trenutak kada odvode dječaka

Dramatična situacija odvijala se jutros kada su službenici Općinskog suda u Splitu predali dječaka Cesarea Avenatija na starateljstvo ocu Alessandru Avenatiju unatoč tome što je dvjestotinjak Splićana došlo podržati dječakovu majku Ninu Kuluz. Oni su pred zgradom u kojoj su živjeli majka i sin pokušavalli onemogućiti njegovo odvođenje u Italiju, ali bezuspiješno. 

Protest na Pujankama počeo u utorak ujutro sa znatno manjim brojem sudionika nego prije godinu dana, kada je bio prvi pokušaj odvođenja dječaka ocu u Italiju, piše Dnevnik.hr.

Sat i pol nakon dogovorene ovrhe iz stana su izašli sudski službenici, ovrhovoditelj, a s njima je bio i talijanski konzul, dječakovi otac i baka, te odvjetnici.

Komšije svjedoče da je Cesareovo odvođenje bilo strašno i stresno jer je dječak vrištao, bilo je toliko očito kako ne želi da ga odvajaju od majke. Plakao je niz cijeli ulaz, a nakon što je nasilu uguran u automobil, kolona vozila krenula je preko zemljanog dijela i izišla na četverotračnu brzu cestu kojom se izlazi iz Splita. 

Nina Kuluz ostala je u suzama ispred zgrade, gdje joj je ukazana hitna medicinska pomoć, a nakon nekoliko minuta odvedena je u stan, dok je nedugo zatim zbog dječakovog djeda intervenirala Hitna pomoć.

"Ovrha je dovršena. Dijete je na putu za Italiju. Nažalost nismo dorasli zaštiti dječjih, a time i ljudskih prava u Republici Hrvatskoj. Nemamo kvalitetan ovršni i porodični zakon ni Pravilnik o provođenju ovrhe. Djeca nisu putni koferi, a niti slične pokretnine, a u našem zakonodavstvu još jesu. Prihvatili smo EU, a zadržali zakone iz doba Mletačke Republike.

Sramimo se danas svi zbog jednog dječaka koji nije želio otići tamo gdje ga vode, ali ga nitko nije mogao čuti', rekao je za N1 Mišo Živaljić, advokat Cesareove majke Nine Kuluz.

Podsjetimo, početkom godine sud nije uvažio njenu žalbu te je donesena odluka da dječak s majkom boravi do kraja školske godine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije