New York Times analizirao snimak razgovora Lečića i Štajnfeld

4
Radio Slobodna Evropa
New York Times analizirao snimak razgovora Lečića i Štajnfeld
PrtScr / Danijela Štajnfeld i Branislav Lečić

Glumac i političar Branislav Lečić pozvan je da u petak, 26. marta, po nalogu Višeg javnog tužilaštva da iskaz u policiji, povodom optužbi glumice Danijele Štajnfeld da ju je silovao.

Portal Insajder je 22. marta objavio i audio snimak navodnog razgovora između Štajnfeld i Lečića koji je dostavljen tužilaštvu, a u kojem Lečić, kako navodi Insajder, nije negirao događaj.

Snimak, koji je glumica sa drugim dokazima ranije dostavila tužilaštvu, analizirao je i ugledni New York Times.

Njujorški dnevnik je analizirao kompletan snimak kako bi provejrio tvrdnju Branislava Lečića da su oni zapravo uvježbavali dijalog. Nakon analize snimka, zaključili su da nema indicija da je razgovor sa snimka uvježbavanje dijaloga.

Pojašnjavaju i da je Štajnfeld obezbijedila 77-minutni audio snimak za koji kaže da predstavlja gotovo sav njihov, otprilike 90-minutni, razgovor. Traka je prekinuta, kako je navela, kada joj je baterija telefona iscurila.

Dijelovi njihovog razgovora su, kako se navodi, nečujni i utopljeni u pozadinsku buku. Međutim, NYT navodi:

„Ipak, nema naznaka da su uvježbavali dijalog. Iako su glasovi ponekad prigušeni i ton se često čini prijateljskim, glas Danijele Štajnfeld postaje oštriji dok opisuje koliko je povrijeđena njegovim postupcima. Lečić odgovara na način koji sugeriše da je vjerovao da je ono što se dogodilo bilo sporazumno."

Američki list je podsjetio da je taj razgovor između Lečića i Štajnfeld, koji je ona tajno snimala, nastao u jednom beogradskom restoranu četiri i po godine nakon navodnog silovanja, u decembru 2016. godine, piše Radio Slobodna Evropa

Dodaju i da je prije nekoliko dana Lečić, komunicirajući preko aplikacije WhatsApp, potvrdio da su se on i Danijela Štajnfeld sastali u restoranu kako bi razgovarali o potencijalnoj saradnji i da je audio koji je glumica predala nepotpun.

Duža verzija, rekao je, otkriva širi kontekst, odnosno, to da su oni samo improvizovali dijalog, a da je Štajnfeld vjerovatno tvrdila da ju je napao kako bi stekla publicitet za svoj film.

Možda je očekivala nešto više, možda zato što se ništa nije dogodilo želi da se osveti, a možda želi da gradi svoju priču preko mene“, napisao je Lečić, kako navodi NYT. „Loš marketing je takođe marketing.“

On je za njujorški dnevnik negirao da je imao seksualne odnose sa koleginicom Danijelom Štajnfeld, kao i da ju je silovao 2012. godine, piše Radio Slobodna Evropa

Nikada nisam sa njom imao seksualni odnos. Sve ostalo bi bila laž”, prenosi američki list izjavu koju im je Lečić dostavio putem aplikacije WhatsApp.

Štajnfeld za Insajder: Volela bih da mi neko pokaže taj scenario

Istog dana kada je Insajder objavio snimak razgovora, u ponedeljak, 22. marta, Blic i Kurir su objavili, pozivajući se na izvore iz Lečićevog okruženja, da su ga u vezi sa slučajem kontaktirali ugledni mediji iz inostranstva. Prema ovim izvorima, Lečić je rekao da je sporni snimak "proba nekog komada", da je on "samo glumio" i da će, ukoliko snimak bude objelodanjen, tražiti da bude ispitan na poligrafu, navodi Insajder.

Danijela Štajnfeld je u intervjuu za Insajder rekla da je to laž i da bi voljela da joj neko pokaže bilo koju predstavu ili film u kojem postoje takve replike.

“Volela bih da mi neko pokaže isečak iz bilo koje predstave ili komada ili scenarija gde to piše. Ko god bi to ikada napisao je potpuni genije zato što bi opisao psihologiju silovatelja onako tačno, autentično”, rekla je Danijela Štajnfeld.

Dio audio snimka tog razgovora Danilela Štajnfeld je uvrstila u dokumentarni film "Zaceli me", koji je premijerno prikazan prošle godine na filmskom festivalu u Sarajevu. U tom filmu ona je otkrila da je silovana prije devet godina, kada je imala svega 21 godinu. Zbog toga se, kako je navodila, preselila u Ameriku.

Slučaj Lečić

Postupak je u predistražnoj fazi, a Lečić je pozvan da da iskaz u svojstvu građanina, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Ivana Rakočević, portparolka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Glumica Danijela Štajnfeld rekla je u izjavi Višem javnom tužilaštvu prošle nedelje da ju je Lečić silovao u maju 2012.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije