Srbija / Nesigurnost u praksi: Tokom protesta policajaca stigla dojava o podmetnutoj bombi

06. 02. 2017. u 16:48:00 Anadolija

Shares: 0

Nekoliko stotina policajaca iz čitave Srbije protestovalo je danas ispred zgrade suda u Novom Sadu zahtjevajući oštriju kaznenu politiku pravosudnih organa i brže rješavanje slučajeva napada na policajce tokom obavljanja službene dužnosti.

Tokom protesta koji je organizovao Sindikat srpske policije (SSP), policajci su nosili transparent: "Ako je napad na policajca - napad na državu, koliko puta su ubili Srbiju", kao i sindikalne zastave iz svih krajeva Srbije.

Tokom protesta predstavnici sindikalaca razgovarali su sa predstavnicima Tužilaštva i Osnovnog suda u Novom Sadu, a pregovori su u jednom trenutku prekinuti, jer je stigla dojava o podmetnutoj bombi u novosadskoj palati pravde, pa je zgrada morala biti evakuisana.

Ovaj protest iniciralo je prebijanje žandarma Borisa Jevrosimovića prije dvije nedjelje na ulici u Novom Sadu, koji je primio više od stotinu udaraca od osuđenog narko dilera i njegovog prijatelja. Jevrosimović je bio u civilu, a prilikom napada povrijeđena je i njegova supruga, koja je takođe završila u bolnici.

Sindikalci navode da je u protekloj deceniji stradao veliki broj policajaca na dužnosti, a kaznena politika prema napadačima je bila blaga.

Predsednik SSP-a kaže da će se ovaj protest nastaviti kroz razgovore sa sudijama i tužilaštvom, a kao važnu kariku u stvaranju sigurnijeg ambijenta u Srbiji naveo je da građani treba da više vjeruju policiji, kao i policija građanima, a važnu ulogu u tomu imaju i mediji.

"Ne može niko da me ubijedi da se jedan kriminalac uključuje u reality program i da to prenosi televizija s nacionalnom frekvencijom i da je to u redu. Ja ne mogu to da shvatim. Ako si iza rešetaka, tamo treba da budeš i okajavaš svoje grijehe", poručio je Lazar Ranitović, predsjednik SSP-a.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA