Nenad Periš: 'Reći ću vam što mi je ispričao Matejev najbolji prijatelj...'

0
Radiosarajevo.ba
Nenad Periš: 'Reći ću vam što mi je ispričao Matejev najbolji prijatelj...'
Foto: Telegraf.rs / Nenad i Matej Periš

Matejev najbolji prijatelj mi je rekao: ‘Dva najbolja prijatelja sam imao. Htio sam i jednog i drugog za kuma, a eto, prvog više nema, on je poginuo u prometnoj nesreći prije nekoliko mjeseci, a evo, nema mi sad ni Mateja‘. Možete misliti kako to izgleda, kad mlad čovjek tako zaključuje, kakve misli dolaze kad o tome priča, govori Nenad Periš, otac Splićanina Mateja koji je prije tačno mjesec dana misteriozno nestao u centru Beograda.

Kobne noći Matej je izašao s prijateljima u provod u klub “Gotik” kad je iz i dalje nepoznatih razloga oko 1,40 sati izašao iz kluba i trčeći se uputio ka Promenadi.

Nenad navodi kako mu dani u Beogradu prolaze isto te apelira na građane koji mu se javljaju putem poziva i poruka da sve informacije proslijede MUP-u zemlje u kojoj žive, piše Blic.

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

"Najteže mi je jutro, to buđenje nakon noći koja je prespavana. Onda se čujem s policijom, ja sam vjernik pa odem u crkvu. Razmišljam, odgovaram na pozive. Ja na sve što dobijem kao sugestije ili savjete uvijek imam isti odgovor: ‘Molim vas, obratite se MUP-u‘, ako su iz Hrvatske, MUP-u Hrvatske, ako su iz Srbije, MUP-u Srbije. Ljudi mogu sami procijeniti koliko je ta informacija važna, jer ja niti znam, niti mogu, ali ni ne želim na bilo koji način remetiti istragu, a na taj način remetim rad policije", rekao je Periš i dodao:

"Sve informacije koje dobijem tokom dana, a vjerujte mi da ih ima more, preusmjerim na MUP Srbije. Imam svoju misu, svoju molitvu, rekonstrukciju događaja po hiljadu puta ispočetka. Razgovor s mojima kod kuće, s djecom posebno... Eto, borba", dodao je Nenad kroz suze.

Ispričao je kako je u stalnom kontaktu s najboljim prijateljem svoga sina te da, iako mu se nada, s obzirom na proteklo vrijeme, smanjila, nije se i ugasila pa još uvijek misli i vjeruje da će svi zajedno na kraju biti sretni.

"Mi smo razgovarali o situaciji koja se dogodila, o vremenu, zapravo, koje je bilo do Matejeva napuštanja bara ‘Gotik‘. Oni su o tome razgovarali više puta, ja sam u kontaktu s jednim od Matejevih prijatelja, zapravo najboljim prijateljem. Mi uvijek vrtimo iste priče, jer nam fale određene kocke koje nismo još dobili. Njima je jako teško, u razgovorima tu bude svega. Suza, naravno i ostalih emotivnih ispada. Pokušavam biti pozitivan i razmišljati pozitivno. Ako Bog da, ali ako i bude nešto drugačije, morat ćemo to prihvatiti, dalje nastaviti gdje smo stali i to je tako", priča Periš.

Naveo je da se nije do sada susreo s taksistom u čije je vozilo Matej pokušao ući jer je policija obavila službeni razgovor.

"Mislim da nema potrebe da učestvujem neposredno u takvim ispitivanjima. Čovjek je rekao da je zauzet, da ima vožnju i to je bio njegov odgovor. Moram reći da sam uspio uočiti, gledajući snimke, da je Matej još dva puta pokušao zaustaviti taksi, ali tu nije bilo razgovora, taksisti su samo prošli. On je ukupno tri puta pokušao zaustaviti taksi, što meni u tim situacijama daje zaključak da je on stvarno negdje želio otići, da njegovo konačno odredište nije trebalo biti niti jest platforma kod restorana ‘Savanova‘. Tako ja osjećam, razmišljam. Pokušavam biti racionalan, dalje ostaje sve u domeni u kojoj nemam još uvijek odgovor", rekao je Periš.

Nenad dodaje kako je posebno zahvalan MUP-u Srbije, kojemu je ovaj slučaj veliki izazov te da svoj posao obavljaju u skladu sa svojom profesijom i strukom, ali i velikom dozom ljudskosti, u što je imao priliku uvjeriti se nekoliko puta tijekom razgovora.

"Policija Srbije riješila je puno slučajeva. Sigurno se treba ponositi time, ovaj slučaj i njima je intrigantan. Oni žele ovo riješiti i mislim da moje prisustvo njima defakto može pomoći u smislu razgovora. Ja sam se zahvalio, ali mislim da do kraja života to neći moći. I ovim putem im se zahvaljujem za sve što rade", rekao je Nenad Periš za Blic.

Navodi kako je slučaj vrlo kompliciran te da se neke stvari ne mogu zaključiti, ili makar nisu mogle do ovoga trenutka, ali i da postoje određene stvari koje ga u ovom trenutku najviše muče.

"Ja mislim da MUP Srbije radi profesionalno, ali i ljudski. Njima moram zahvaliti na svemu što rade. Ovo, vjerujte mi, govori jedan vrlo tužan otac, koji traži svoga sina. Nemam nikakvoga razloga nekome davati komplimente, ali ja MUP-u Srbije moram stvarno reći - hvala im na ovome što rade. To je činjenica koju ja osjećam i sve ostalo bila bi neistina. Ne možete sve otkriti, slučaj je tako kompliciran da se jednostavno neke stvari ne mogu zaključiti, barem ne mogu u ovom trenutku i barem nisu do ovog trenutka. Kamere su takve kakve jesu, kamere rade tako kako rade. Koliko je njihova rezolucija dobra i kolika je njihova uključenost u toj noći bila - to su stvari koje se ne mogu nadomjestiti i to su stvari koje otežavaju taj dolazak i završetak istrage ili potrage. Tako ja to vidim", kaže Nenad i dodaje:

"Kamere nisu bile uključene, kamere u rezoluciji u kojoj bi možda mogli vidjeti je li netko još bio na platformi kod restorana ‘Savanova‘ nisu dovoljno kvalitetne. Udaljenost je takva, noć i sve ostalo, može li se to na neki drugi način, sofverski obraditi. To su stvari koje mene najviše u ovom trenutku muče. Naravno, i taj telefon koji je dao signal, dva sata poslije, naglašavam, Matejeva eventualnog ulaska u vodu ili pada telefona u vodu. To su stvari na koje nemamo konačan odgovor. Možemo govoriti da je to najvjerojatnije, možemo to povezivati s Matejem, ali ne može se sa sigurnošću reći da je to tako. Mi još uvijek tražimo život čovjeka, čovjeka koji je nestao", zaključio je Nenad Periš za Blic.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije