Nema nagodbe: Određen pritvor za osobe koje su pjevale "Pucaj na džamije" u Priboju

7
Radiosarajevo.ba
Nema nagodbe: Određen pritvor za osobe koje su pjevale "Pucaj na džamije" u Priboju
Foto: Printscreen / Priboj, 7. januar 2024.

Priboj se suočava sa ozbiljnim izazovom nacionalističkih ispada. Tokom Božićne proslave, u poznatom kafiću Quorum, došlo je do ponovnog uznemirujućeg incidenta. Grupa osoba je pjevala fašističke pjesme, uključujući i veoma kontroverznu Božić je – pucaj u džamije.

Sličan incident se dogodio i prije dvije godine, kada je grupa mladića pjevala iste stihove tokom Božića u centru Priboja.

Za razliku od prošlog puta, kada su izgrednici oslobođeni optužbi, ovoga puta vlasti su brzo reagovale. Tužilaštvo u Priboju je predložilo pritvor za četvoricu osumnjičenih: Papić Igora, Miković Miljana, Đurović Slavka i Đurović Marka. Oni su uhapšeni zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, što je prekršaj po članu 317 kaznenog zakona Republike Srbije.

Važno upozorenje: U ovom dijelu BiH očekuje se grad

Važno upozorenje: U ovom dijelu BiH očekuje se grad

Tužilaštvo je odbilo mogućnost nagodbe i određen je pritvor od 30 dana do suđenja.

Ovaj incident i reakcija vlasti dobijaju veliku pažnju u javnosti. Odlučna akcija tužilaštva i policije predstavlja ključan korak u borbi protiv širenja fašističkih i nacionalističkih ideja u Sandžaku. Ovo je važan signal da društvo i vlasti neće tolerisati aktivnosti koje potiču na mržnju i netrpeljivost.

Slučaj u Priboju ukazuje na važnost odlučnog postupanja pravosudnih organa u sankcionisanju svih oblika mržnje, piše Sandžak Danas.

ČEKAM VAS BALAVURDIO! Nakon što su se mnogi pribojski Srbi juče javno na društvenim mrežama ogradili od mahanja balavurdije zastavama sa likom koljača muslimana limske doline, na najveći pravoslavni blagdan pribojskim ulicama, te i meni pisali privatno poruke da se ne oglašavam zbog nevaspitanih budala, ipak na ovo večeras što se desilo, kako su mi rekli, u kafiću Quorum (treba provjeriti), ne mogu da ostanem smiren i ravnodušan. Poručujem ovoj balavurdiji sa snimka, obzirom da više nemam povjerenja u organe reda i mira zbog do sada neriješenih istih ekscesa, da ih čekam kod džamije na koju bi da pucaju, da ih lično išamaram i prevaspitam zajedno sa njihovim roditeljima koji ih ovako lijepo odgojiše i naučiše da mrze drugog i drugačijeg. Ne spavam, čekam vas bando pijana i nadrogirana, od ovog trenutka pa sve dok ne stisnete petlju da dođete i pucate. Povedite pravo i onu Lazarevu vojsku i za njih imam ćutek. Nećete mi ogaditi moj Priboj, ni pravoslavlje, ni čestite Srbe u Priboju klošari nevaspitani. Bujrum, čekam Vas!

Posted by Harun Eminagić on Sunday, January 7, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije