Ne stišava se bura nakon izjave Milanovića da je COVID-19 kao karijes. Nove reakcije...

Radiosarajevo.ba
Ne stišava se bura nakon izjave Milanovića da je COVID-19 kao karijes. Nove reakcije...
Foto: EPA-EFE / Zoran Milanović

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je u razgovoru za RTL Danas poručio da Hrvatska najesen vrlo vjerojatno neće uvoditi karantin kao što je to bio slučaj ovog proljeća.

"Mislimo da najesen nećemo donositi karantenu nego da ćemo segmentalnim i brzim mjerama suzbijati koronavirus. On će biti među nama,  mi bismo htjeli da to budu manje brojke nego sada i na tome intenzivno radimo. Korona je među nama i neće nestati", poručuje Capak.

Na upit ko će kontrolirati nose li građani maske, Capak kaže da su oni u Štabu protiv represije i najavi oje nove mjere koje će biti objavljene danas, a jedna od njih će biti zabrana okupljanj iznad 100 osoba.

"Mi ćemo tu odluku pojasniti na press konferenciji. Mislimo da za ona okupljanja za koja inače postoje vertikalni popis, kao što su vjerska događanja, ne bi trebala biti obveza da se to prijavljuje. Mi smo već propisali mjere za bazene na zatvorenom, to je širok i visok prostor gdje ima puno zraka, tamo je ograničen broj posjetitelja. Mislim da je to i manje od sto ljudi, ali možemo to i revidirati", kazao je Capak.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović usporedio je koronavirus s karijesom. Capak kaže da Štab s njim, koliko mu je poznato, do sada nije razgovarao.

Njegovu izjavu ne smatra šamarom Štabu, nego misli da je htio reći da je to infekcija koja se može s nekom drugom banalnom bolešću usporediti. 

"Mislim da je u toj namjeri da ublaži paniku i strah od infekcije malo pretjerao jer je karijes nešto banalno što se relativno lako rješava, dok je ovo jedna ozbiljna bolest od koje imamo 13 miliona oboljelih i pola miliona umrlih u svijetu", dodao je Capak. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije