... / Naučnik Ivan Đikić donio val optimizma i najavio kakvo nas ljeto očekuje

08. 05. 2021. u 14:10:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Hrvatski naučnik Ivan Đikić, koji je izuzetno poznat i cijenjen i u Bosni i Hercegovini, rekao je danas kako je očigledno da je treći val u silaznoj putanji.

“Sretno je da pada taj broj i da ćemo unutar mjesec dana doći do brojeva koje će nam omogućiti manjak mjera koje su bile neophodne. Kombinacijom cijepljenja i pravilnog ponašanja prije ljeta ćemo stvoriti uvjete da možemo imati sigurnije ljeto, da se možemo odmoriti i imati kvalitetnije prihode od turizma”, dodao je Đikić za N1.

Đikić tvrdi da će ovo ljeto biti dosta drukčije od prošlog.

Prošlog ljeta imali smo kaos – masovni turizam, bez kontrola i testiranja. Ovog ljeta sve su zemlje puno bolje pripremljene, imamo testiranja, propusnice koje će omogućiti prvenstveno zdravlje građana, to nije nešto protiv slobode, nego za sigurnost.

Vjerujem da ćemo uz povećanje broja cijepljenih imati sigurnije, a u isto vrijeme izgubiti opasnost koju smo prošle godine napravili sebi da smo morali zatvoriti jer smo pustili preveliku količinu virusa da se širi. Najvažnije je testiranje prije nego što se virus počne širiti, nakon toga možemo očekivati trajanje turističke sezone”, rekao je Đikić.

Govoreći o cijepljenju protiv koronavirusa, Đikić je rekao da pojava malih postotaka nuspojava trebaju biti javna, evaluirana i potvrđena jesu li od cjepiva ili ne.

“Mi trebamo pratiti velike brojeve, a ne vrlo vrlo male koje stvaraju strah. U medijskom prostoru mogu zvučati kao senzacionalističko opasan, ali u stvarnosti nije tako. Pogledajmo Izrael, Ameriku, tamo možemo vidjeti realnu opasnost i ako postoji opasnost, siguran sam da će regulatorna tijela to prekinuti”, rekao je Đikić.

Đikić tvrdi da ćemo postići zaštitni imunitet, koji znači da će od smrtne bolesti ovo postati bolest koja se može kontrolirati.

“Vjerujem da smo do kraja ove godine u sposobnosti kontrolirati ovu bolest, a do kraja iduće ćemo tu bolest i maknuti s planeta, a ako se pojavi ponovno, imat ćemo znanja za riješiti i taj problem”, rekao je Đikić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)