Nastavak priče o žigosanoj učenici: Zaplet, prijetnje i nova greška direktora

Radiosarajevo.ba
Nastavak priče o žigosanoj učenici: Zaplet, prijetnje i nova greška direktora
Foto: Slobodna Dalmacija / Skandal u Zadru

Djevojka (15) koju je u srijedu njezin kolega u prvom razredu zadarske Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole "žigosao" vrućim upaljačem i napravio joj na nadlaktici znak slova "U", na svom  Facebook profilu, na naslovnoj fotografiji, ponosno pozira u majici s ustaškim znakom, gdje je prvi kvadratić na hrvatskom grbu bijele boje.

Malo-pomalo, došlo se i do druge strane priče koja je zgrozila Hrvatsku, a to je da je djevojka, s velikom vjerojatnošću, sama dopustila ili zatražila od razrednoga kolege da joj napravi slovo "U", piše Slobodna Dalmacija. 

Jedna njezina poznanica kazala je sljedeće: "Budući da živim na Boriku i često prolazim pokraj škole i pijem kavu u 'Terre', viđam tako i *****, koja često dolazi u ustaškim majicama, ide u 'Admirala'... Dječak joj slovo 'U' nije mogao napraviti u jednome potezu, bez da se ona trznula... pa tamo je bilo 20 učenika..."

Nove prijetnje

Nedugo nakon što su novinari u petak ujutro na Facebook profilu otkrili kako se fotografirala u majici s ustaškim znakom, te o tome htjeli razgovarati s njezinim ocem, Albancem Ademom Shalom, ta profilna fotografija – čiji "screenshot" postoji – "nestala" je i zamijenjena njenom slikom s cvjetićima u kosi.

Istovremeno, u petak ujutro je zadarska policija protiv učenika koji je djevojku "žigosao" i zatim joj rekao da se sada može hvaliti da je ustaša, podignula kaznenu prijavu zbog tjelesne ozljede, no s kvalificiranim težim oblikom – tjelesnom ozljedom iz mržnje

Djevojčin otac, kojeg su u petak ujutro nazvali za objašnjenja, kazao je da ne može razgovarati.

"Ne mogu sada razgovarati jer sam sa svojim djetetom došao u policiju. Napadnuta je opet, prijetili su joj", rekao je uzbuđenim glasom Shala, dodajući da je bilo više oblika prijetnji, te da su njegovoj kćeri u pomoć priskočila dvojica učenika.

"U policiji su nam u četvrtak rekli da dijete slobodno može ići u školu, ali danas je došla još jedna prijetnja. Kćerka nas je odmah nazvala, ja sam pokušao dobiti ravnatelja škole, zvao sam ga nekoliko puta, uzalud, ni razrednicu nisam mogao dobiti. Prijavili smo prijetnje sami i svi smo u policiji dali izjave", rekao je Shala, pa dodao: "Onaj koji je prijetio rekao je da će je pronaći u kvartu, a i ja lično dobijam prijetnje."

Ravnatelj škole - Jozo Dragić, na inzistiranje novinara da objasni zašto odmah u srijedu nije policiji prijavio događaj, objašnjavao je da su djeca poslana sa sata tjelesnog k njemu u ured jer je profesorica primijetila slovo "U" na ruci djevojke, te da su ga preklinjali da ništa ne poduzme, da su oni prijatelji.

"Eno ih i danas, sjede zajedno u razredu, nasmijani, vedri. Danas sam nekoliko puta bio u tom razredu, više puta pitao djevojku kako je, boji li se. Kazala je da je odlično i da ne osjeća nikakav strah", rekao je Dragić u petak u jutarnjim satima.

Međutim, samo nekoliko sati kasnije ravnatelj je, čini se, shvatio da je događaj ipak morao prijaviti. Do tog preokreta je očito došlo nakon što je djevojka na velikom odmoru dobila prijetnje.

Poštovao 'volju djece'

"Snosim tu krivnju, ako je to tako, da sam trebao odmah prijaviti, ali stvarno sam sve učinio po Protokolu o nenasilju u školi. Ja nisam ni izjavio da je to bezazlena dječja igra, to su sama djeca meni izjavila, tim riječima, neposredno nakon događaja i molili me da ne zovem ni liječnika ni policiju", kazao je Dragić.

Očekujete li sankcije?

"Izgleda da očekujem, nažalost", odgovorio je ravnatelj Jozo Dragić.

Biste li sada postupili drukčije?

"Vjerojatno bih, ne bih poštovao volju djece. Ujedno, dok traje proces, iz škole više nećemo davati izjave. Stručne službe surađuju s policijom i drugim nadležnim službama", rekao je ravnatelj Dragić.

U zadarskoj policiji u petak su potvrdili da su dobili dojavu o prijetnjama djevojci. Na razgovoru u policiji bili su djevojka i njezini roditelji, te druge osobe koje bi mogle imati saznanja o ovom događaju – kazala je Sonja Šimurina iz PU zadarske.

Neslužbeno se doznaje da policija istražuje i Facebook profil djevojke, zbog njene fotografije na kojoj nosi majicu s ustaškim znakom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije