Narodni poslanici položili zakletvu: Konstituirana Skupština Srbije

Anadolija
Narodni poslanici položili zakletvu: Konstituirana Skupština Srbije
Foto: Fena / Ilustracija

Skupština Srbije potvrdila je danas mandate novim narodnim poslanicima, čime je konstituisan novi, 12. saziv Parlamenta, javlja Anadolu Agency (AA).

Potvrđeni su mandati svih 250 poslanika, koji su položili zakletvu: "Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi".

Prisutni poslanici su nosili zaštitne maske zbog koronavirusa, a u sali su bili odvojeni pleksiglasom.

Skupština je za danas završila s radom, a datum nastavka bit će naknadno određen, kada bi trebalo da budu izabrani novi predsjednik, potpredsjednik, generalni sekretar i obrazovana radna tijela.

Demonstranti okupljeni ispred zgrade Parlamenta u jednom momentu su gađali Skupštinu jajima, kada su vidjeli da poslanici izlaze iz nje, ali su vrata zdanja ubrzo zatvorena.

Nakon završetka rada, kada su poslanici izašli iz Skupštine, dio demonstranata je krenuo ka automobilima u koje su poslanici ulazili, ali su ih pomjerili pripadnici policije.

Na današnji protest pozvao je lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović, a okupljeno je nekoliko desetina građana.

Rok za formiranje Vlade Srbije je 90 dana od dana konstituisanja Skupštine.

Na redovnim parlamentarnim izborima 21. juna najviše poslaničkih mjesta - 188, osvojila je lista Aleksandar Vučić-Za našu decu.

Socijalisti imaju 32 poslanika, a prvi put mandate je osvojio SPAS Aleksandra Šapića koji će imati 11 poslanika.

U Skupštinu su ušle i četiri manjinske stranke, pa će Savez vojvođanskih Mađara zastupati devet poslanika, Stranka pravde i pomirenja Moamera Zukorlića četiri, dok je po tri mandata osvojila SDA Sandžaka i Albanska demokratska alternativa-Ujedinjena dolina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije