Počeli izbori u Srbiji: Otvorena biračka mjesta i u našoj zemlji

AA
Počeli izbori u Srbiji: Otvorena biračka mjesta i u našoj zemlji
Foto: AA / Sve teže u Srbiji

U Srbiji su jutros u sedam časova otvorena birališta za redovne parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore na kojima 6.584.376 građana može svoje izborno pravo iskoristiti do zatvaranja biračkih mesta u 20 sati.

Građani glasaju za novi saziv Skupštine Srbije, Parlamenta Vojvodine i odbornike lokalnih samouprava na 8.385 biračkih mjesta u zemlji.

Birači na parlamentarnim izborima mogu da glasaju za 21 listu, a na pokrajinskim izborima u Vojvodini učestvuje devet izbornih lista. Uoči izbora, cenzus za ulazak u Skupštinu Srbije spušten je sa pet na tri odsto.

Biračka mjesta biće otvorena do 20 časova uveče, a onima koji se u momentu zatvaranja biračkih mjesta zateknu na biralištima, biće omogućeno da glasaju.

Zaštitne maske i rukavice su obavezne za članove biračkih odbora na izbornim mjestima, dok se biračima preporučuje da ih nose.

Predizborna tišina, odnosno zabrana izborne propagande, počela je 18. juna u ponoć i traje do zatvaranja biračkih mjesta danas u 20 sati.

Preliminarne rezultate izbora Republička izborna komisija (RIK) će objaviti tokom noći u nedelju, a rok za objavljivanje konačnih rezultata je četvrtak, 25. juna u 20 časova, ukoliko se ne ponavlja glasanje na pojedinim mjestima.

U više gradova u BiH danas će građani, koji imaju dvojno državljanstvo, moći da glasaju za izbore u Srbiji.

Osim u Generalnom konzulatu Srbije u Banjoj Luci, glasačka mjesta u BiH biće otvorena u Ambasadi Srbije u Sarajevu, Generalnom konzulatu Srbije i Mostaru, konzularnim kancelarijama u Drvaru i Trebinju.

Birališta će biti i u Centru za kulturu "Semberija" u Bijeljini, Srednjoškolskom centru "Ivo Andrić" u Višegradu, Gradskoj upravi Doboj, Srednjoškolskom centru u Bratuncu, Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Zvorniku, te u Osnovnoj školi "Desanka Maksimović" u Prijedoru.

Prvi put za izbore u Srbiji otvorena su glasačka mjesta u Bijeljini i u Mostaru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije