Napušta Bosnu i Hercegovinu: Johann Sattler novi ambasador EU u Crnoj Gori

5
Radiosarajevo.ba
Napušta Bosnu i Hercegovinu: Johann Sattler novi ambasador EU u Crnoj Gori
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Johann Sattler

Generalni sekretar Službe Evropske unije (EU) za vanjske poslove Stefano Sanino poslao je zemljama članicama spisak ambasadora i specijalnih izaslanika koje je imenovao šef diplomatije EU Josep Borrell.

Na listi u koju je Radio Slobodna Evropa imao uvid može se vidjeti da je značajna promjena napravljena u diplomatskom kadru vezanom za zemlje Zapadnog Balkana. Očekuje se da će Služba EU za vanjske poslove uskoro objaviti ovu listu.

U okviru rotacije na diplomatskim mjestima EU, dosadašnjeg fasilitatora dijaloga između Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka Borel je imenovao za ambasadora Evropske unije u Švicarskoj.

Novi napad pasa lutalica u bh. gradu: Ugrizli starijeg čovjeka na biciklu

Novi napad pasa lutalica u bh. gradu: Ugrizli starijeg čovjeka na biciklu

Na ovoj listi nema imena Lajčakovog nasljednika u ulozi specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije. Za to se očekuje da će Služba za vanjske poslove EU, u saradnji sa zemljama članicama, donijeti odluku kasnije, po mogućnosti tokom ljeta.

Mandat će prestati i šefu Kancelarije EU na Kosovu, koji je ujedno i specijalni predstavnik EU za Kosovo, Tomasu Sonongu. Umjesto njega, Kancelariju EU u Prištini vodiće sadašnji ambasador Estonije pri EU Aivo Ora.

Budući šef Kancelarije EU na Kosovu ima iskustvo u regionu Balkana, a prethodno je bio šef delegacije EU u Sjevernoj Makedoniji i šef delegacije EU u Crnoj Gori.

U okviru ove rotacije, italijanski diplomata Luigi Soreca imenovan je za šefa Delegacije EU u Sarajevu, što je, pored Kosova, i viši položaj od ambasadora u drugim zemljama regiona, jer ima status specijalnog predstavnika EU.

Johann Sattler napušta Bosnu i Hercegovinu? Evo ko bi ga mogao zamijeniti

Johann Sattler napušta Bosnu i Hercegovinu? Evo ko bi ga mogao zamijeniti

Tokom diplomatske karijere Soreca je bio ambasador EU u Albaniji. Aktuelni ambasador EU u Sarajevu Johann Sattler ostaje u regionu, jer ga je Borrell imenovao za ambasadora EU u Crnoj Gori. Ambasador EU u Sjevernoj Makedoniji biće grčki diplomata Rokas Mihalis koji je do sada bio ambasador EU u Meksiku.

Među zvaničnicima koji su imali funkcije vezane za Zapadni Balkan je i ona koju je do sada imala Angelina Eichhorst, kao generalni direktor za Evropu u Službi EU za vanjske poslove. Ranije je bila zamjenik generalnog direktora i njena kancelarija je bila angažovana u dijalogu između Kosova i Srbije, prije nego što je Lajčak imenovan za specijalnog izaslanika za dijalog.

Angelina Eichhorst sada je imenovana za ambasadoricu EU u Egiptu. Sa liste onih koje je Borrell imenovao vidi se da su velika većina ili diplomate zemalja članica, ili službenici Službe za vanjske poslove EU. Iako je vanjska politika i dalje u nacionalnoj nadležnosti država članica, EU ima zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku i prilično veliku diplomatsku službu širom svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije