Napeto na Kosovu: Policija zaustavila vozilo sa srbijanskim registracijama, postupili po naređenju

10
Radiosarajevo.ba
Napeto na Kosovu: Policija zaustavila vozilo sa srbijanskim registracijama, postupili po naređenju
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Na administrativnom prelazu Јarinje, nekoliko minuta poslije ponoći i isteka roka za preregistraciju, koji je postavila Vlada Kosova, opomena je uručena vozačici vozila registrovanom na KM tablice kojim je upravljala žena, javio je reporter portala Kosovo online s Јarinja.

Ta žena je za portal rekla da su joj policajci uručili papir koji sadrži smjernice za preregistraciju. Kako je kazala, ne planira da registruje vozilo na RKS tablice, ali čeka odluku zvaničnog Beograda.

U ponoć je istekao rok koji su kosovske vlasti dale za preregistraciju vozila na RKS tablice.

Upozorenje: 'Dvije opasne virusne bolesti stižu u Europu, prijeti širenje zaraze i smrtni rizik'

Upozorenje: 'Dvije opasne virusne bolesti stižu u Europu, prijeti širenje zaraze i smrtni rizik'

Reporter Kosovo onlinea javlja da je na administrativnom prelazu Јarinje za sada mirno, da je saobraćaj smanjenog intenziteta, a da je pojačano prisustvo kosovske policije.

Priština je, i pored zahtjeva SAD i Europske unije da rok o preregistraciji vozila odgodi za 10 mjeseci, u petak odlučila da tu odluku primjeni u četiri faze.

Najavljeno je da će u prvoj fazi - od danas do 21. novembra, vozačima automobila sa srpskim tablicama prištinska policija uručivati ukor i zahtjev da registruju vozila na RKS tablice.

U drugoj fazi, od 21. novembra do 21. januara, vozači sa srpskim registarskim tablicama biće kažnjavani sa 150 eura (oko 300 maraka), najavljeno je ranije.

Treća faza predviđa izdavanje probnih tablica i trajat će do 21. aprila, kada će, prema odluci vlade,  a to je četvrta faza, na Kosovu biti zabranjene srpske registarske tablice.

Srpska lista najavila je da će na prvo izricanje novčane kazne Srbi sa sjevera Kosova pružiti žestok odgovor i otpor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije