Najveće ročište u historiji, hiljade povjerenika dolazi u Cibonu zbog Agrokora

Radiosarajevo.ba
Najveće ročište u historiji, hiljade povjerenika dolazi u Cibonu zbog Agrokora
Jutros će se u dvorani Košarkaškog centra Dražen Petrović (Cibona) u Zagrebu održati ročište o nagodbi povjerenika u Agrokoru.

Na njega su pozvani svi povjerioci pri čemu ukupno 3.069 njih ima otvorene tražbine s kojima mogu glasati. Oni su se jutros u velikom broju okupili ispred dvorane.

Ukupan iznos utvrđenih tražbina na dan 29. juna 2018. je 42,64 milijarde kuna.

Umanjeno za međukompanijske tražbine i namirene tražbine to trenutno daje pravo glasa u iznosu od 25,2 milijarde kuna. Ukupan iznos osporenih tražbina za koje postoji mogućnost da će im biti odobreno pravo glasa iznosi oko 12,1 milijardu kuna, piše Index.hr.

Glasat će se u dvije faze: prva se odnosi na odobravanje prava glasa povjerenicima osporenih tražbina, a druga na glasanje povjerenika o samoj nagodbi.

Ako se ročište ne dovrši danas, Trgovački sud je odredio nastavak ročišta 5. jula ili pak eventualno 6. jula.

Za prihvatanje nagodbe potrebno je 67 posto glasova, a vladin povjerenik Fabris Peruško izjavio je nedavno da se nada da će nagodba proći.

"Prema onome što imamo kontakte s povjerenicima nagodba bi trebala poći. S obzirom na to da je postotak tako visok, uvijek postoji rizik da se određena grupa vjerovnika ne pojavi i ne glasa", rekao je Peruško.

U slučaju da nagodba ne prođe, Peruško bi trebao pokrenuti stečaj.

"Zakon predviđa ako nagodba ne prođe, budući da je rok na kraju, tada vanredni povjerenik otvara stečaj. Imamo rok do 10. jula da se pokrene stečaj za svih 77 društava u sastavu Agrokora. Vjerujemo da ćemo s nagodbom proći pa napominjem da je vrlo bitno da povjerenici dođu, pošalju punomoći putem advokata i da se glasa za nagodbu", kaže Peruško.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije