Najskuplji lijek na svijetu od danas se daje u Srbiji

2
Radiosarajevo.ba
Najskuplji lijek na svijetu od danas se daje u Srbiji
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Zolgensma, najskuplji lijek na svijetu, od danas počinje da se daje u Srbiji. Svako dijete koje ispuni kriterijume, a boluje od spinalne mišićne atrofije, moći će da u Srbiji primi najskuplji lijek na svijetu.

Direktorica za zdravstvo Sanja Radojević Škodrić istakla je kako se očekuje da će godišnje biti pet do šest kandidata za ovaj lijek.

On će se davati u Univerzitetskoj dječjoj bolnici u Tiršovoj, koja ima najsavremenije kapacitete za davanje te najnovije genske terapije.

Selektori u problemu: Mladen Krstajić riješio svoj slučaj, šta čeka Mehu Kodru?

Selektori u problemu: Mladen Krstajić riješio svoj slučaj, šta čeka Mehu Kodru?

"Do sada su sva djeca koja su primala gensku terapiju liječena u Mađarskoj i Americi, to je desetero djece. I pored samog lijeka, plaćali su i putne troškove, troškove bolničkog liječenja, troškove za pratioca i samu fizikalnu rehabilitaciju. To su ogromna finansijska sredstva, a od danas će sve to biti dostupno o trošku države u Srbiji", navela je Radojević Škodrić.

Istakla je da će isključivo ljekari, na osnovu stručnih kriterijuma, odlučivati o tome da li će neko dijete dobiti gensku terapiju, ili jedan od preostala dva lijeka za spinalnu mišićnu atrofiju – risdiplam i spinraza.

Neki od kriterijuma su specifične genetske analize ili testiranja i da dijete ima do dvije godine, jer je u tom uzrastu terapija efikasnija.

Doktorica savjetuje: Uz ova četiri koraka zauvijek zaustaviti žudnju za slatkišima

Doktorica savjetuje: Uz ova četiri koraka zauvijek zaustaviti žudnju za slatkišima

"Protokol je takav da se terapija dobije jedanput", rekla je Radojević Škodrić i dodala da je prvo dijete koje će primiti zolgensmu Lav Teodorović iz Novog Sada.

Poručila je da to što je neki lijek najskuplji, ne znači da je najbolji za svako dijete, ali da je najvažnije da su u Srbiji sada dostupna sva tri lijeka za ovu bolest.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije