Prodaje se dvorana u kojoj je počeo raspad socijalističke Jugoslavije

Radiosarajevo.ba
Prodaje se dvorana u kojoj je počeo raspad socijalističke Jugoslavije
FOTO: Facebook / Sava Centar

Beogradska kongresna dvorana Sava Centar će se prodati. Tako je odlučila gradska uprava, piše srbijanski dnevni list Politika.

Kupac će morati zadržati postojeću namjenu objekta i investirati 40 miliona eura (skoro 80 miliona maraka) u njegovu obnovu.

Iz gradske uprave nisu saopštili po kojoj cijeni će biti prodat objekat.

Politika podsjeća da Grad Beograd u posljednje tri godine pokušava prodati Sava Centar. Tvrde da je vlasnik Delta Holdinga Miroslav Mišković bio najzainteresovaniji za kupovinu.

Razlog za to jeste zato što su dva Deltina objekta povezana sa Sava Centrom.

Jutarnji list je istakao da je Sava Centar bio simbol Beograda i cijele bivše Jugoslavije. Opisali su ga kao svjetski projektiranom multifunkcionalnom dvoranom koja je konkurisala zagrebačkoj dvorani Lisinski i ljubljanskom Cankrajevom domu.

Otvorio ga je Josip Broz Tito.

Sava Centar je projektovao arhitekta Stojan Maksimović. U sklopu centra se nalazi luksuzni hotel Crowne Plaza, koja je trenutno u vlasništvu Miroslava Miškovića.

U megalomanskom građevinskom zdanju su održani brojni značajni događaji, među kojima je i nezavršeni 15. Kongres Savez komunista za koji se smatra da je na njemu počeo raspad Jugoslavije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije