Na Kosovu više birača nego stanovnika

Fena
Na Kosovu više birača nego stanovnika
Prema popisu stanovništva na Kosovu službeno živi 1,7 miliona ljudi, a pravo glasa na izborima imat će 1,9 miliona registriranih birača.

Prištinski mediji navode ocjene predstavnika pojedinih stranaka koji tvrde da je na biračkom popisu 615.000 osoba više od ukupnog broja glasača.

Veći broj birača u odnosu na broj stanovnika posljedica je neažuriranja biračkih popisa od 1999. godine, iako predsjednica Centralne izborne komisije Valdete Daka tvrdi da nema neregularnosti jer su u biračkim popisima osobe s pravom glasa.

"Ovo je pitanje o kojem se raspravlja na svim izborima, ali su među biračima svi oni koji su registrirani u matičnim knjigama. U popise je uključena i dijaspora, a svi građani koji su registrirani imaju pravo da glasuju", rekla je Daka. 

Međutim, predstavnik pokreta "Samoopredjeljenje" u posljednjem sazivu kosovske skupštine Mitaher Haskuka kaže kako jednostavna računica pokazuje da je na izbornim listama 615.000 ljudi više od ukupnog broja glasača.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije