Na jugu Srbije počela međunarodna vojna vježba "Platinasti vuk 2018"

AA
Na jugu Srbije počela međunarodna vojna vježba "Platinasti vuk 2018"
U bazi "Jug" kod Bujanovca danas je počela međunarodna vojna vježba "Platinasti vuk 18", koja će se trajati do 22. juna ove godine. 

Na vježbi će učestvovati oko 500 oficira, podoficira i vojnika oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Ujedinjenog Kraljevstva (UK), Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Bosne i Hercegovine, Bugarske, Mađarske, Rumunije, Crne Gore i Srbije. 

Iz Ministarstva odbrane Srbije su saopćili da vježba ima za cilj da unaprijedi interoperabilnost, međusobno razumjevanje pripadnika vojski partnerskih zemalja na taktičkom nivou u toku izvršenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju.

Kako se ističe, u vježbi koja će se izvoditi po temama "Taktike, tehnike i procedure u multinacionalnim operacijama – neubojito oružje" i "Operacija očuvanja mira", pripadnici vojski zemalja učesnica uvježbavaće se u upotrebi nesmrtonosnog oružja, procedurama, radnjama i postupcima prilikom angažovanja u multinacionalnim operacijama u međunarodnom okruženju. 

Vježbu je otvorio pukovnik Vojske Srbije (VS) Slobodan Stopa, komandant Četvrte brigade kopnene vojske, ujedno oficir za planiranje vježbe. 

Pukovnik Stopa pozdravio je sve učesnike vježbe i poželio prijatan boravak na bazi "Jug" i poligonu "Borovac" i uspješno izvođenje vežbe u naredne dvije nedjelje. 

"Kao domaćini, potrudićemo se da vam, kroz posjetu značajnim istorijskim spomenicima predstavimo Vojsku Srbije i Republiku Srbiju", rekao je pukovnik Stopa i poručio da se ova vježba izvodi u multinacionalnom okruženju. 

Oficir za planiranje vježbe je naglasio i da je ovo odlična prilika za sticanje i razmjenu novih iskustava pripadnika vojski partnerskih zemalja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije