Na današnji dan prije 29 godina počeo je zvjerski napad na Dubrovnik

0
Radiosarajevo.ba
Na današnji dan prije 29 godina počeo je zvjerski napad na Dubrovnik
FOTO: Arhiv / Napad na Dubrovnik - 1. oktobar 1991.

Tradicionalnim programom „Da se ne zaboravi“ Dubrovčani u četvrtak obilježavaju 29 godina od početka srpsko-crnogorske agresije na Dubrovnik i jug Hrvatske u Domovinskom ratu - 1. oktobra 1991.

Program počinje u 9 ujutro polaganjem vijenaca kod Spomen križa na gradskom groblju Boninovo, nakon čega u podne slijedi polaganje vijenaca uz molitvu na brdu Srđ.

U 18 sati u luci Gruž spustit će se vijenci u znak sjećanja na poginule na moru, a sveta misa za sve poginule u Domovinskom ratu bit će služena u 19 sati u franjevačkoj crkvi Male braće.

Zbog epidemioloških razloga ove godine izostao je prigodan školski program.

Prvog dana oktobra 1991. tačno u 6 sati više od 13.000 pripadnika jugoslavenske vojske, uz pomoć rezervista iz Srbije i Crne Gore, napali su područje Dubrovnika i jug Hrvatske s kopna, mora i iz zraka.

Među neprijateljskim snagama bili su pripadnici užičkog, podgoričkog i mostarskog korpusa i pripadnici 9. Vojno pomorskog sektora Boka, uz značajnu podršku zrakoplovstva, te više od 120 teških topničkih oružja, oko 100 tenkova i 50 oklopnih transportera, prenosi Hina.

Već prvog dana Dubrovnik je ostao bez struje i vode, a s ciljem potpune informativne blokade agresor je zrakoplovima raketirao zgradu Centra za obavješćivanje te repetitor i relej na Srđu, čime su prekinute telefonske i oštećene radijske veze.

Prve granate ispaljene iz topova JNA i rezervista Hercegovačkog korpusa s položaja oko Trebinja, iz Bosne i Hercegovine, pale su na uže dubrovačko područje, naselja Bosanku na brdu Srđ i Mokošicu.

Samo u prvoj sedmici oktobra poginulo je 27, a ranjeno 100 dubrovačkih branitelja i civila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije