Vremeplov / Na današnji dan: Najteža avionska nesreća na prostoru bivše Jugoslavije

10. 09. 2018. u 07:31:00 J. M.

Shares: 39

Na današnji dan prije 42 godine - 10. septembra 1976. - u blizini Zagreba desila se najteža avionska nesreća na prostoru bivše Jugoslavije.

U zraku iznad Vrbovca sudarili su se Hawker Siddeley Trident 3B kompanije British Airways na letu 476 s londonskog aerodroma Heathrow premaYeşilköyu (Istanbul, Turska) i Douglas DC-9 kompanije Inex-Adria Aviopromet na letu 550 od Splita prema aerodromu Köln-Bonn (SR Njemačka).

Nesreća se dogodila u 11.14 sati: Trident 3B i Douglas DC-9 sudarili su se dok su letjeli brzinom od 900 km/h, a poginulo je svih 176 putnika i članova posade oba aviona. Bio je to najsmrtonosniji dotadašnji sudar aviona u zraku.

Zadnjih pet metara lijevog krila DC-9 presjekao je Tridentov kokpit i prednju putničku kabinu.

Eksplozivna dekompresija Tridenta izazvala je raspad prednjeg trupa aviona; Trident je pao, udarivši od tlo repom i proklizavši kratku udaljenost. DC-9, bez više od trećine svog lijevog krila, odmah je zaronio nosom i zabio se u tlo udarivši prvo desnim krilom.

Nije bilo šansi da neko preživi sudar, iako je policajac koji je među prvima došao na mjesto nesreće, izvijestio o bebi na tlu koja je "još pokazivala slabe znakove života".

Gradimir Tasić, kontrolor leta u Zagrebu, proglašen je odgovornim za to što su se dva aviona našla na istoj visini.

Osuđen je na sedam godina zatvora, ali je vrlo malo proveo iza rešetaka jer su njegove kolege dokazale da je u trenutku nesreće radio u teškim uslovima – treći dan uzastopno smjenu od 12 sati.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA