Svjedočio protiv Draže Mihajlovića: Dječak (9) ležao satima prekriven leševima

0
Radiosarajevo.ba
Svjedočio protiv Draže Mihajlovića: Dječak (9) ležao satima prekriven leševima
Wikipedia / Jedna od fotografija iz Drugog svjetskog rata na kojoj zajedno piju četnici i ustaše

Na današnji dan 1942. godine, prije 77 godina, združene snage italijanske vojske i četnika popa Momčila Đujića izvršile su pokolj nad hrvatskim građanstvom Gata u zaleđu Omiša u Hrvatskoj, gdje je 1. oktobra 1942. godine ubijeno 96 osoba, od kojih osmero djece, a selo je spaljeno.

Jedan od najvećih pokolja dogodio se usred NDH, i to ustašama pred očima. Naime, u obližnjem Omišu bilo je središte Velike župe Cetina. Četnici su došli upravo iz tog smjera, a snage NDH nisu ništa učinile kako bi se pokolj spriječio.

Svjedok ispričao kako je preživio

Jedan od rijetkih koji su preživjeli taj krvavi četnički pohod bio je tada 9-godišnji Andrija Pivčević. Četnici su ga izboli na devet mjesta, ali je čudom preživio. Upravo je on bio jedan od glavnih svjedoka na suđenju Draži Mihailoviću 1946. godine u Beogradu.

Saznajemo: Podnesena krivična prijava protiv Predraga Bartule

Saznajemo: Podnesena krivična prijava protiv Predraga Bartule

"Pet uri san se pravija da san mrtav. Leža san pokriven leševima. I odjedanput se leš do mene diga, kad vidin Miju Bašića koji je isto glumija da je mrtav. Nekih pesto metara san moga odat, a onda san, kad mi se iscidila krv, lega. Tu me naša Mijo Očašić koji mi je da tri kacijole mlika da se okripin i odveja me materi s kojon san doša do naše kuće di mi je mrtav leža otac i još njih pet, šest", pričao je Andrija 2012. godine za Slobodnu Dalmaciju.

"Na suđenju u Domu garde na Topčideru, protiv Draže smo svidočili ja i Marija Borovac kojoj su zaklali muža i sina. Tri smo dana bili u Beogradu, iako je samo suđenje trajalo, čini mi se, tri miseca, a Draža se branija da je za sve kriv Momčilo Đujić i da on ništa nije zna", pričao je Pivčević tada.

U međuvremenu je sud u Beogradu poništio ovu presudu iz jula 1946. kojom se Mihailovića osuđuje na smrt.

Draža Mihailović tako je sredinom 2015. godine proglašen nevinim, odnosno rehabilitiran je, što je samo nastavak srpske revizionističke politike kojom se četničke zločince pokušava prikazati kao borce protiv fašista i nacista, a ne kao njihove saveznike, što su realno bili.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije