Na Cetinju održan masovni protest s porukom - "Ne klerofašizmu"

0
Radiosarajevo.ba
Na Cetinju održan masovni protest s porukom - "Ne klerofašizmu"
Foto: Vijesti.me / Na Cetinju održan masovni protest

Crna Gora je država svih njenih građana i ne smije se dozvoliti dalja fašizacija i klerikalizacija crnogorskog društva, poručeno je sa današnjeg protesta na Cetinju.

Kako javljaju reporteri Radio televizije Crne Gore (RTCG), na skupu su bili i predstavnici pojedinih opozicionih partija i sveštenstvo Crnogorske pravoslavne crkve.

Protest se završio šetnjom ka kružnom toku na ulazu u Podgoricu, gdje će biti pročitana Belvederska deklaracija, u kojoj će navesti ključne poruke Vladi Zdravka Krivokapića.

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

Predsjednik Demokratske unije Albanaca Mehmet Zenka, kazao je da 5. nije bio na Cetinju, ali da jeste "njegova krv".

"Nijesam došao ovdje da branim ničiju politiku. Nemojte misliti da nemate Albance za sobom", kazao je Zenka okupljenima i pozdravio žene na barikadama prošle nedjelje.

Pisac Andrej Nikolaidis je, obraćajući se građanima, istakao da pravda i istina ne stanuju u etničkoj, nego u etičkoj zajednici.

"Politika krvi i tla ovdje je poražena 1945. Crnogorski antifašisti tada su iscrtali put sa kojega nam nema skretanja. Ne bratstvo i jedinstvo u porijeklu i krvi, nego bratstvo i jedinstvo u privrženosti vrijednostima koje dijelimo“, poručio je Nikolaidis.

On je pozvao građane da „pozdrave“, Demokratsku partiju socijalista jer, kako je kazao, sve „ovo što nam se dešava bez njih i njihovog dodvoravanja Amfilohiju ne bi bilo moguće“.

Istoričarka umjetnosti Anđa Kapičić, kazala je da su se sakupili na istorijskom mjestu da kažu ne represlijama.

Ona je upitala čija je to policija koja je bacala suzavac na građane, i naglasila da nije istina da su ti građani teroristi i branitelji tuđih interesa.

Kako je kazala, nedostojno je da se otpor asimilaaciji predstavlja kao „pećinski nacionalizam“.

„Mi smo patriote i potomci antifašista i komita koji su se, ne žaleći život, borili za slobodu i čast Crne Gore. Mi druge države nemamo, a iz ove nećemo niđe“, poručila je Kapičić.

Ona je poručila aktuelnoj vlasti i Srpskoj pravoslavnoj crkvi da moraju da prihvate da su crnogorska naionalnost i crkva realnost.

Kapičić je kazala da Joanikije nije dostojan trona Svetog Petra Cetinjskog, i da je poznat po svojim radikalnim stavovima.

Pjesnik Balša Vulević poručio je da Cetinje i Crna Gora nikad neće pokleknuti.

„Neka to znaju svi koji kidišu na naše svetinje“, istakao je Vulević.

Sveštenstvo CPC pridružilo se okupljenim građanima.

Okupljeni građani nosili su transparente na kojima su bile poruke "Sloboda se ne gasi suzavcem", "Srcem za Cetinje"...

Policija je i danas osiguravala Cetinjski manastir, a i oko Biljarde je postavljena zaštitna ograda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije