N. Karajlić: Umjesto o ratu, mogli smo pričati o jednogodišnjoj pucnjavi u BiH

Radiosarajevo.ba
N. Karajlić: Umjesto o ratu, mogli smo pričati o jednogodišnjoj pucnjavi u BiH
Nenad Janković, alias dr. Nele Karajlić, gostovao je u emisiji "A šta vi mislite?" na srbijanskoj televiziji RAS.

U intervjuu koji je dao voditelju Ratku Dmitroviću, bivši frontman Zabranjenog pušenja govorio je o religiji, trenutnim dešavanjima u svijetu, historiji...

Po običaju, najviše vremena utrošeno je na objašnjenje "uzroka i toka rata u BiH". Karajlić je ponovio svoje stavove o Cutileirovom planu iz marta 1992. godine, kao "posljednjoj šansi za izbjegavanje rata u BiH".

"Warren Zimmermann, bivši američki ambasador u Jugoslaviji, hvalio se da je lično rekao Aliji Izetbegoviću da podere Cutileirov plan", kazao je Karajlić u intervjuu.

Posebno zanimljivo je razmišljanje bivšeg Sarajlije o Vance-Owen planu (iz proljeća 1993. godine) po kojem je BiH trebala biti podijeljena na 10 poluautonomnih oblasti.  

"Najveća tajna mi je ko je šapnuo bosanskim Srbima da ne prihvate Vance-Owen plan? O tome se nigdje ne govori, živ je još samo jedan čovjek koji bi nam mogao otkriti tajnu. Taj Vance-Owen plan zatvorio bi rat, zapravo bi, umjesto pravog velikog rata, ostala priča o jednogodišnjem neurotičnom pucanju jednih na druge. Poslije odbijanja Vance-Owen plana situacija se zaoštrila, a sve je kulminiralo u julu, augustu i septembru 1995. godine kad su se desili najveći zločini", rekao je Nenad Janković, alias Nele Karajlić, u intervjuu na televiziji RAS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije