Muškarcu u Hrvatskoj 6 mjeseci zatvora za seks s djevojčica (14), ostala je trudna

Radiosarajevo.ba
Muškarcu u Hrvatskoj 6 mjeseci zatvora za seks s djevojčica (14), ostala je trudna
Foto: HRT / Pravda za djevojčice: S protesta u Hrvatskoj

Kad je 49-godišnji muškarac s hrvatskog istoka završio na optuženičkoj klupi zbog seksualnog odnosa s djevojčicom od 14 godina, koja je ostala trudna i podvrgnula se pobačaju u fazi trudnoće u kojoj pobačaj u Hrvatskoj više nije dozvoljen, upoznati sa slučajem nisu dvojili da mu slijedi višegodišnja kazna zatvora. Bili su u krivu.

Sudija nadležnog Županijskog suda ovih ga je dana zbog spolnog snošaja s djetetom mlađim od 15 godina, tačnije zbog spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, nepravomoćno osudio na 22 mjeseca zatvora.

I čak ni tih godinu dana i 10 mjeseci ne mora provesti u zatvoru. Prema izrečenoj mu uvjetnoj kazni, u zatvor će na šest mjeseci, dok je ostatak kazne uvjet, s trogodišnjim rokom kušnje. Zbog seksualnog se zlostavljanja sa svojom žrtvom ne smije viđati tri godine i mora platiti 2.000 kuna (oko 500 KM) sudskih troškova, prenosi Jutarnji list.

Nema stručnjaka ili laika koji se neće zgroziti nad ovakvom odlukom suda.

U optužnici piše da se muškarac, inače obiteljski čovjek, lani od veljače do rujna “s ciljem zadovoljavanja svog spolnog nagona upustio u seksualnu vezu sa školarkom”.

Tužiteljstvo je utvrdilo da je spolni odnos bio dobrovoljan. No, prema Kaznenom zakonu, svaki odnos s djetetom mlađim od 15 godina je kazneno djelo, jer se smatra da tek s 15 godina dijete može razumno odlučiti želi li ući u spolni odnos i koje posljedice on može imati.

Osobito se pri određivanju kazne počinitelju vrednuje koliko je on stariji od žrtve: u ovom slučaju, razlika je 35 godina!

Na sudu je priznao krivicu i rekao da je nakon potvrđene trudnoće s njom i njezinom majkom otišao liječniku i financijski ju zbrinuo.

"Kad sam ju upoznao, nisam znao koliko točno ima godina. Rekla mi je da ima 16, a njezinu dob sam doznao kad je zatrudnjela", pravdao se na sudu 49-godišnjak.

Kao olakotne okolnosti sud mu je uzeo u obzir neosuđivanost, priznanje i kajanje te činjenicu da je pokazao skrb za 14-godišnjakinju i finansijski joj pomogao.

Osim toga, djelomično uvjetnoj kazni pridonijele su i njegove životne (ne)prilike, odnosno da je skrbnik svojoj supruzi koja je lišena poslovne sposobnosti, kao i činjenica da pod istim krovom živi i sa starom majkom. A budući da mu je sin jedinac na odsluženju kazne, jedini prehranjuje svoju porodicu.

Ostatak teksta možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije