Muškarac kupio piletinu, a kada je žena izrezala ostao je u šoku: 'Ovako nešto nikada nisam vidio'

1
Radiosarajevo.ba
Muškarac kupio piletinu, a kada je žena izrezala ostao je u šoku: 'Ovako nešto nikada nisam vidio'
Foto: Danas.hr / Piletina koju je kupio čovjek

Umjesto ukusnog ručka, čitatelj RTL-a iz Nove Gradiške razočarao se kada je iz svježe piletine izvirilo nešto čudo - pomalo gadljivo.

"Meso je izgledalo svježe, sasvim uobičajeno, ali kad je žena prerezala komad, izvirilo je nešto zelenkasto. Nemam pojma šta je to, podsjećalo me na avokado", ispričao je čitatelj.

Taj komad piletine vratio je u trgovinu gdje ga je i kupio, pa pokazao mesaru za pultom koji je rekao da tako nešto nikada nije vidio. "Rekao je da se zna dogoditi da na svinjetini bude zelenkasti sadržaj, ali više tekući, valjda kad se pokvari. Ali u piletini nikad nije vidio ovakvo nešto", ispričao je čitatelj.

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Vanredni profesor Agronomskog fakulteta u Zagrebu dr. Ivica Kos kazao je da priznaje da izgleda gadljivo, ali nije ništa opasno za ljude.

"Prema fotografijama mi se čini da se radi o dubokoj pektoralnoj miopatiji (DPM), a sve miopatije označavaju histološke promjene tkiva. U ovom slučaju radi se o nekrozi i atrofiji malog mišića koji se naziva pektoralis minor.

Kako razlikovati piletinu uzgojenu na prirodan način od one što je puna hemikalija?

Kako razlikovati piletinu uzgojenu na prirodan način od one što je puna hemikalija?

To je nježni mali mišić koji na neki način odumire i pritom postepeno mijenja boju. U početku je više tamnocrvena boja i kao da je krvava, kasnije može poprimiti zelenkasto-sive nijanse. Nije to nešto toksično ili opasno za ljude", objasnio je dr. Kos.

To odbija potrošača i nije baš lijepo za vidjeti, potvrdio je profesor, a istraživanja su pokazala da se kod ovakvih stvari malo mijenja i Hemijski sastav tog mesa. Ali, ni to nije opasno za zdravlje.

"Mesna industrija danas jako teško može izdvajati takve komade mesa jer je automatizirana i ovakvi komadi mesa prolaze kroz mašinu. Trebalo bi imati čovjeka na svakoj liniji koji bi kontrolirao i izdvajao lošije dijelove mišića", kazao je RTL-ov sagovornik. Ipak, još uvijek nije do kraja utvrđeno zašto dolazi do odumiranja mišića kod pilića zbog kojih oni mijenjaju boju u zelenkastu.

Piletina

"Povezuje sa savremenim uzgojima brojlera (kokoš koja se uzgaja baš radi mesa op.a) kod kojih će biti najčešća, kao i kod mesa savremenih hibridnih purana. Također je vezano za genetiku, pa čak i uz spol jer se češće pojavljuje kod muških jedinki.

Dodatno je vezano i uz uslove uzgoja životinja u kojima, nažalost, savremeni hibridi životinja većinu vremena provode na podu", objasnio je profesor s Agronomskog fakulteta. One zbog težine i slabosti nogu nisu baš toliko pokretne tako da većinu vremena sjede.

Baš zbog toga, pojedinci smatraju da su glavni razlozi za tu "zelenkastu" pojavu upravo slabija pokretljivost, stalni pritisak mase na prsa peradi te pod na kojima sjede smatraju se glavnim razlozima za ovu pojavu, a to se uglavnom javlja kod savremenih uzgoja brojlera. Dr. Kos kazao je da nije primijetio da to te kokoši boli.

Profesor s Agronomije još jednom je pogledao fotografije, pa kazao da se radi o miopatiji malog mišića. "Taj mišić je zanimljiv za roštilje, da se stavi na štapiće i mior pektoralis je baš zgodan za roštiljsku pripremu", dodao je, piše Danas.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije