! / Muškarac koji je skrivio smrt Šaulića platit će njegovoj porodici milionsku odštetu

21. 08. 2019. u 20:43:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 65

Navršilo se šest mjeseci otkako je legendarni pjevač narodne muzike Šaban Šaulić poginuo u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u Njemačkoj.

U međuvremenu, podignuta je optužnica protiv vozača koji je upravljao vozilom koje je ubilo Šaulića 17. februara. Njemački državljanin turskog porijekla, Alsin Levent (35), uskoro će, pred regionalnim sudom, odgovarati za ubistvo u saobraćaju.

U optužnici se navodi da je Levent na dan nesreće vozio bez vozačke dozvole, te da je pijan u automobilu “mazda 6” izazvao tešku nesreću na putu A2 u blizini Gitersloha.

Do sada se nije govorilo o osiguranju i naplati štete koja je nastala u tom karambolu, a činjenica je da će Levent biti regresni dužnik jer je bio pijan.

Zbog toga, i šteta koja će biti isplaćena Šauličevoj porodici će biti veća jer se isplaćuje po njemačkim zakonima, a vozač će svakako morati da vrati kompletnu sumu osiguravajućem društvu.

Telegraf.rs piše da će porodici štetu isplatiti društvo kod kojeg je automobil bio osiguran, ali kako je pijanstvo na visokom prvom mjestu kada je riječ o gubitku prava iz osiguranja, Levent će automatski postati regresni dužnik jer je bio pijan.

Šteta se, da istaknemo, uvijek isplaćuje po zakonima države u kojima se nesreća i dogodila. A ova će, sudeći prema opipljivim dokazima biti višemilionska.

Osiguravajuća kuća nakon nesreće isplati štetu i u ime onih koji su izgubili pravo iz osiguranja, zato što su vozili bez dozvole, pijani ili pod uticajem droga i psihoaktivnih supstanci ili je vozilo bilo tehnički neispravno, tu sumu kasnije potražuje od tih regresnih dužnika, odnosno onih koji su izazavali nesreću.

Ukoliko regresni dužnik ode u zatvor šteta se nadoknađuje iz njegove imovine, ili je namiruje njegova porodica u jednokratnom iznosu ili na rate, zavisno od osiguravajuće kuće.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA