MUP RH potvrdio: U Zagreb stiglo 19 izbjeglica iz Afganistana

0
Radiosarajevo.ba
MUP RH potvrdio: U Zagreb stiglo 19 izbjeglica iz Afganistana
FOTO: Facebook / Ilustracija / Aerodrom u Zagrebu

U subotu navečer je u zagrebački aerodrom stiglo 19 afganistanskih državljana koji su bili podrška delegaciji Europske unije u Kabulu, saopćilo je medijima Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske (MUP RH).

Republika Hrvatska se, prema pisanju N1, odlučila za prihvat 20 državljana iz Afganistana koji su tu zemlju napustili nakon dolaska talibana.

"Republika Hrvatska se u znak europske solidarnosti odazvala pozivu Europske službe za vanjsko djelovanje (EEAS) i odlučila prihvatiti 20 osoba čiji su životi i sigurnost ugroženi dolaskom talibanskog režima.

Vozači, oprez: Saobraćajna nesreća u Sarajevu, stvorene gužve na ovoj dionici

Vozači, oprez: Saobraćajna nesreća u Sarajevu, stvorene gužve na ovoj dionici

U saradnji Ministarstva vanjskih i europskih poslova te MUP-a RH provedene su sve prethodno potrebne radnje te je u subotu navečer, 28. kolovoza, u zagrebačku zračnu luku pristiglo ukupno 19 afganistanskih državljana, odnosno tri obitelji s djecom i jedan samac", navedeno je u saopćenju MUP-a RH kojeg prenosi N1.

"Radi se o osobama i članovima njihovih obitelji koji su bili potpora EU delegaciji u Kabulu, a prethodno su prošli sve potrebne sigurnosne provjere. Svi su izrazili namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj", navodi se u saopćenju.

Iz MUP-a Republike Hrvatske dodaju kako su "brigu o njima preuzeli djelatnici MUP-ove Uprave za imigraciju, a s obzirom da se među njima nalazi čak 10 maloljetnih osoba bit će smješteni u MUP-ovom smještajnom objektu za ranjive skupine gdje su im osigurani svi potrebni uvjeti".

Podsjećaju da "zbog sigurnosti navedenih osoba koje se nalaze pod zaštitom Republike Hrvatske nisu u mogućnosti dati više informacija”, zaključuju u saopćenju iz MUP-a RH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije