Munje uzrokovale brojne požare u Dalmaciji: Gori u blizini turističkih mjesta, kao i raketne baze

0
Radiosarajevo.ba
Munje uzrokovale brojne požare u Dalmaciji: Gori u blizini turističkih mjesta, kao i raketne baze
Foto: Vatrogasci 193 / Požar iznad Žrnovnice

Jako grmljavinsko nevrijeme u noći sa ponedjeljka na utorak je zahvatilo dijelove Dalmacije, posebno drniško područje, ali i područja istočno od Splita.

Niz požara izazvali su udari munja. Prema podacima kojima raspolaže portal Dalmacija danas u 23:20, munje su izazvale čak dva požara na brdu Perun koje se nalazi između Žrnovnice i Podstrane.

Najveći požar je aktivan na brdu Markovača, istočno od Žrnovnice, a vatra je nekoliko stotinama metara od tamošnje vojne baze.

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Stop za bivšu snajku

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Stop za bivšu snajku

Radi se o terenu koji je više puta gori zadnjih 10 godina, a gotovo je u potpunosti izgorjelo u julu 2017. Zanimljivo je da u Žrnovnici pada jaka kiša, ali oborine na Markovači očito nisu dovoljno jake ugasiti vatru. Na intervenciji je DVD Žrnovnica.

Prema još uvijek neprovjerenim informacijama, munja je iza 23 sata aktivirala i požar na brdu Drognjuš također u Žrnovnici, ali zbog jačine kiše trenutno se čini da nije bilo širenja.

Također, dojavljeni su požari i na Mosoru, i to od Sitnog do vrha planine.

Crometeo članovi su zabilježili udare munja koji su izazvali spomenute požare.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije