'Morska mjesečina' teroriše kupače na hrvatskom otoku: Izaziva povrede koje teško zarastaju

2
Radiosarajevo.ba
'Morska mjesečina' teroriše kupače na hrvatskom otoku: Izaziva povrede koje teško zarastaju
Foto: Morski.hr / Morska mjesečina

Čitateljica portala Morski.hr s otoka Iža poslala je fotografiju meduze koju je uhvatila u posudu, kako bi saznala o čemu se radi.

"Naime, već dva dana ih je pun otok, jučer su opekle dosta ljudi, djecu, po rukama uglavnom. Ima ih posvuda i svi se suzdržavaju kupanja. Ne znam je li ko kontaktirao nekoga i ima li smisla ili treba samo čekati da odu...", pita se čitateljica.

Radi se o vrsti Pelagia noctiluca ili Morska mjesečina. Ovo je jedna od najduže poznatih meduza koju se nalazi u svim toplijim morima. Iako izgleda lijepo, susret s lovkama ove meduze je bolan.

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Uglavnom se nalaze na pučini, ali morske struje je često nanesu uz obalu. Uočene su u Nacionalnom parku Mljet.

Prema opisu Centra za invazivne vrste u Poreču, uz obalu doista može biti prijetnja kupačima.

"Naziv pelagia noctiluca dolazi od grčke riječi pélagos (otvorena pučina) te od latinske nox (noć) i lux (svjetlo) pa se pelagia noctiluca može opisati kao organizam morske pučine koji ima sposobnost svijetliti u tami"

Relativno je mala meduza s polukružnim ružičastim klobukom ispod kojeg se nalaze lovke. Naraste do 20 centimetara duljine i do šest centimetara promjera klobuka.

Pri kontaktu s ljudskom kožom javlja se jaka bol i nastaju povrede slične opeklinama koje teško zarastaju, a nakon njih ostaje depigmentacija kože ili čak i ožiljak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije