Mladi Albanci i Srbi na Kosovu priredili zajedničku izložbu i uputili poruku

0
AA
Mladi Albanci i Srbi na Kosovu priredili zajedničku izložbu i uputili poruku
AA / Izložba

Radovi mladih Albanaca i Srba sa Kosova nastali tokom zajedničke radionice s ciljem upoznavanja i suočavanja s prošlošću, u okviru programa Dijalog mladih Kosova, izloženi su danas u bioskopu “Armata” u Prištini.

Organizator je bila nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo, koja je okupila 30 mladih ljudi iz srpske i albanske zajednice sa Kosova koji su tokom nedelju dana sarađivali, razmenili iskustva i ideje.

Mladi starosti od 16 do 30 godina su bili podijeljeni u četiri tematske grupe: pozorišta, video produkcije, fotografije i pripovijedanja, kako bi koristili umjetničke forme za međusobni dijalog i saradnju.

Marigona Shabiu, izvršna direktorka Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo je otvarajući izložbu kazala da postoji mnogo predrasuda te da je jedan od ciljeva organizovanja ovakvih aktivnosti njihovo eliminisanje.

Shabiu je rekla da je ova radionica organizovana u okviru programa Dijalog mladih Kosova, čiji je važan deo informisanje i edukacija mladih o onome šta se dogodilo tokom rata na Kosovu i koji zločini su počinjeni nad civilnim stanovništvom, kako se ne bi ponovili.

Jedan od učesnika je bio Fisnik Topalli (18) student iz Uroševca, koji je kazao da je njemu kao Albancu nedelja saradnje sa mladim ljudima iz srpske zajednice pomogla da vidi kako oni žive, kako se osećaju na Kosovu i kako vide stvari sa svoje tačke gledišta.

„Naučio sam neke nove stvari koje pokazuju kako možemo živeti zajedno. Poređenje zločina bila je jedna od stvari koju smo naučili, što mislim da uopšte ne bi trebalo činiti. Čitao sam o ovom pitanju i mnogo puta sam video mnogo brojeva, ali ako se previše oslanjaš na brojeve, možeš samo da počneš da razmišljaš o osveti i to te ne vodi nigde “, rekao je Topalli.

Miodrag Živković (18) iz Gračanice zahvalan je što je imao priliku da upozna mlade Albance, a sa nekima od njih je i dalje u kontaktu.

“Moja poruka je da mi mladi stvaramo mir, jer na nama svet ostaje. Kako bi smo krenuli u budućnost, da ne gledamo u prošlost i da gledamo u budućnost”, poručio je Živković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije