Posjetite izložbu sarajevskog umjetnika Kemala Konakovića

1
Radiosarajevo.ba
Posjetite izložbu sarajevskog umjetnika Kemala Konakovića
Foto: Privatni album / Kemal Konaković

Kemal Konaković, sarajevski umjetnik, magistar likovnih umjetnosti i nastavnik likovne kulture otvorio je svoju izložbu u galeriji Berise akademija.

Izložba je humanitarnog karaktera. Prihod od fotografija i slika ide u nabavku likovnog i školskog materijala za potrebe učenika i učenica Edukativnog centra Nova Kasaba.

Već pet godina Kemal Konaković dva puta sedmično putuje na istok naše zemlje, u Novu Kasabu, mjesto u općini Milići. U Edukativnom centru Nova Kasaba Konaković ne samo da učenice i učenike iz ovog kraja uči slikarskim tehnikama, on je uspio uraditi nešto mnogo veće i značajnije. Učenici i učenice iz ovog povratničkog mjesta zavoljeli su kist i platno i postali su pravi umjetnici, a Edukativni centar u malom mjestu je prava mala likovna kolonija.

Kemal Konaković - undefined

Foto: Privatni album

„Edukativni centar Nova Kasaba predstavlja 130 učenika koji vode borbu za Bosanski jezik i nacionalnu grupu predmeta u manjem BH entitetu. Ti mali hrabri borci od 2014. godine vode borbu za svoju budućnost. Od 1. septembra 2017. godine odlukom Vlade Kantona Sarajevo upisani su u JU OŠ Malta. Iako smo mi u JU OŠ Malta 123 kilometra udaljeni od njihove male područne škole, činimo sve što je u našoj moći da obezbjedimo prava zagarantovana Ustavom i međunarodnim konvencijama“, poručuju iz OŠ Malta iz općine Novo Sarajevo.

Kada je uprava OŠ Malta mladom nastavniku ponudila angažman u improviziranoj područnoj školi na drugom kraju države, Konaković bio je počašćen, uzbuđen, ali i pomalo znatiželjan.

„Taj posao bio je moj prvi profesionalni angažman i velika odgovornost. Jedan put u nepoznato. Uzbudljivo i drugačije od svega što sam ranije u životu radio. Nakon pet godina rada u Edukativnog centru Nova Kasaba osjećam se produhovljenije, ozbiljnije i odgovornije prema sebi kao i prema učenicima i učenicama Edukativnog centra Nova Kasaba. Djeca su me prihvatila odlično zavoljeli su moj pristup predavanja te tako još više zavoljela Likovnu kulturu kao obavezni školski predmet. Likovnu kulturu kao predmet gledaju kao zabavu i razonodu ali i takođe vrijedan kreativni rad“, kaže profesor Konaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije