Misteriozni avion danima kružio nad Hrvatskom

1
Radiosarajevo.ba
Misteriozni avion danima kružio nad Hrvatskom
Foto: Flightradar24 / Neobične zračne aktivnosti

Svi oni koji su u nedjelju pozornije pratili aktivnosti na nebu iznad Hrvatske putem servisa Flightradar24 mogli su primjetiti neobične zračne aktivnosti aviona Beech B200 Super King Air registarske oznake OO-LET.

Riječ je o avionu u vlasništvu belgijske kompanije Air Service Liege.

Avion je tokom jučerašnjeg dana u trajanju od nekoliko sati kružno nadlijetao područje Zagorja i Slovenije u pograničnom području. Na Flightradaru24 mogu se vidjeti skoro pa pravilni krugovi putanje leta koje posada obavlja. Prema neslužbenim informacijama, riječ je o avionu koji za potrebe WRC Croatia Rallyja obavlja posao osiguravanja komunikacija i radio uređaja. Naime, sličan posao ova firma je istim ovim avionom obavljala i za organizatore Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine. Tada je avion doživio kvar te se morao prisilno spustiti.

Bh. meteorolog: Topla zračna masa donijela je obilje prašine sa sjevera Afrike, ide i lijepa vijest

Bh. meteorolog: Topla zračna masa donijela je obilje prašine sa sjevera Afrike, ide i lijepa vijest

Napravio nekoliko krugova

Avion s registracijskom oznakom OO-LET na zagrebački aerodrom Franjo Tuđman stigao je iz Antwerpena još 20. aprila. Od tada do danas njegova posada obavila više od 30 sati leta iznad Hrvatske.

No, prva tri dana boravka u Hrvatskoj "meta" im nije bilo Zagorje. Dana 21. aprila u prvom letu avion je kružio u području Gornje Podgore u Sloveniji nakon čega se uputio na područje Gornjeg Jelenja iznad kojeg je napravio nekoliko krugova te se vratio u Zagreb da bi se u poslijepodnevnim satima ponovo vratio na područje Gornjeg Jelenja i Platka i napravio nekoliko krugova.

Dan kasnije u dva je navrata po nekoliko sati kružio iznad područja Plešivice s obje strane granice te Karlovca i Duge Rese. U poslijepodnevnim satima uputio se u područje Nacionalnog parka Risnjak iznad kojeg je obavio nekoliko kružnih letova.

Sličnu rutu leta imao je i prekjučer, 24. aprila, u prijepodnevnim satima. Poslijepodne se nakon nadlijetanja Žumberka i Karlovca ponovno uputio prema Gornjem Jelenju te obavio nekoliko kružnih nadlijetanja iznad Grobnika.

S obzirom na putanje letova u ta tri dana, najvjerojatnije je bila riječ o unaprijed dogovorenom zračnom snimanju. Naime, avion Beech b200 Super King Air koriste državne, vojne i komercijalne institucije za operacije zračnog snimanja, zračne hitne pomoći, obavljanje poslova inspekcije leta i nadzor. Može prevesti deset osoba, a posadu čine dva člana. 

Kružno nadlijetao

Jučer u 6.39 sati avion je poletio sa zagrebačkog aerodroma prema Zagorju te je kružno nadlijetao područje Kumrovca te Trakošćana, Bednje, Donjeg i Gornjeg Macelja te Lepoglave. Na aerodrom se vratio u 11.16 sati. Ponovno je poletio nešto iza 13 sati te intezivno nadlijetao područje Zagorskih sela, Miljane, Jelenjaka, Ivanića Desinićkog...

Firmu Air Service Liege sa sjedištem u Belgiji osnovao je 21. novembra 1997. godine Philippe Bodson, a s radom je započela godinu dana kasnije. Šest godina kasnije spojila se s firmom JetNetherlands te je postala jedna od vodećih kompanija u sektoru poslovnog zrakoplovstva u Europi. Firma nudi usluge poslovnih i čarter letova te prijevoze organa, raznih tereta i ostalog. U svojoj floti osim aviona Beech b200 Super King Aira ima i ima i avione Cessna 51o, Cessna 680, Dornier 328 te Embraer ERJ-135, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije