Misterija jednog sela: 'Spavaća soba nam je u jednoj, a kuhinja u drugoj državi'

7
Radiosarajevo.ba
Misterija jednog sela: 'Spavaća soba nam je u jednoj, a kuhinja u drugoj državi'
Foto: RINA / Selo Sastavci

Selo Sastavci od Priboja je udaljeno 16,8 kilometara a od Rudog 17,3. Do Pljevalja u Crnoj Gori relacija je ipak malo veća i iznosi 35,7 kilometara.

Ni na nebu, ni na zemlji. Tako bi se možda i najbolje mogla opisati situacija stanovnika koji žive u pograničnim selima. Sastavci na tromeđi Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine jedno je od takvih. Ne zna se ko je crtao međudržavne granice, ali činjenica je da one prolaze kroz spavaće i dnevne sobe, ali i kroz groblja. Mještani često kroz šalu kažu da tamošnji domaćini kazan založe u jednoj, a rakija poteče u drugoj državi.

"Kod nas kada pijevac zapjeva čuje se u tri države, u Srbiji, Bosni i Crnoj Gori. Teritorijalno pripadamo Priboju, ali smo poprilično vezani i za Rudo. Njihove komunalne ekipe naprimjer iznose smeće iz našeg sela, a račune plaćamo u opštini Priboj u Srbiji. Mnoge komšije ovdje kod nas nisu sigurne ni kome pripadaju. Teška situacija je i kad je u pitanju odlazak kod doktora, ili djeca kad idu u školu", kažu mještani Sastavaka.

I to je moguće u BiH: U ovom selu kvadrat zemljišta možete kupiti za - jednu kafu

I to je moguće u BiH: U ovom selu kvadrat zemljišta možete kupiti za - jednu kafu

Velike muke Pribojaca počele su onog dana kada se raspala bivša Jugoslavija i ucrtala se do tada nepostojeća granica. Iako su čitavog života živjeli kao državljani jedne zemlje, nakon raspada jedan brat se probudio u Bosni, a drugi u Srbiji. Nevidljiva granica nije podijelila samo kuće, već i štale, pomoćne objekte i grobna mesta.

Selo Sastavci
Foto: RINA: Selo Sastavci

"Na grobnom mjestu Markovića, granica prelazi tačno preko njih, kači noge i one pripadaju Srbiji, a glava im je u Bosni. Također, granica je podijelila i kapelu koja se ne nalazi u našoj zemlji. Također, naš poštar radi u dijve države i svakodnevno prolazi četiri punkta kako bi račune razdijelio po selu", dodaju mještani.

Međutim, u svemu tome ima jedna dobra stvar. Ova granična zavrzlama nikada nije sprječavala mještane sela sa tromeđe da žive složno i međusobno pomažu. Već pola vijeka svake godine imaju i organizovao okupljanje gdje se druže i takmiče u brojnim disciplinama.

Nakon 80 godina ponovo postavljen krov na džamiju Muje Kotezlije u Kotezima kod Ljubinja

Nakon 80 godina ponovo postavljen krov na džamiju Muje Kotezlije u Kotezima kod Ljubinja

"Da je ovo mesto jako popuplarno pokazuje podatak da se na ovom mjestu jedne godine, sakupilo preko 40 fudbalskih klubova da odigraju meč. Dešavalo se da onaj ko se takmiči u disciplini bacanja kamena sa ramena, nekoliko puta napravi međunarodni incident i kamen prebaci iz Srbije u Bosnu. Najvažniji su dobri međunarodni odnosi, da nije toga ne bi ni ovo selo živjelo. To je također pokazatelj da ne možete razdvojiti nešto što je nerazdvojno, a to su ljudi, sudbine ali i historiju" - zaključio je Lazar Rvović, predsjednik opštine Priboj.

Selo Sastavci
Foto: RINA: Selo Sastavci

Selo Sastavci od Priboja je udaljeno 16,8 kilometara a od Rudog 17,3. Do Pljevalja u Crnoj Gori relacija je ipak malo veća i iznosi 35,7 kilometara, piše RINA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije