Nakon 80 godina ponovo postavljen krov na džamiju Muje Kotezlije u Kotezima kod Ljubinja

6
Faruk Vele
Nakon 80 godina ponovo postavljen krov na džamiju Muje Kotezlije u Kotezima kod Ljubinja
Foto: Facebook / Džamija Muje Kotezlije u Kotezima kod Ljubinja

Nakon osamdeset godina, kada je sa nje skinut i prebačen na više različitih i nepoznatih lokacija, džamija Muje Kotezlije u Kotezima kod Ljubinja, na samom ulazu u Popovo polje, prema narodnoj tradiciji, najstarija džamija u Hercegovini, dobila je svoj novi, ovaj put bolji i kvalitetniji – krov!

Potvrđeno je ovo iz Medžlisa Islamske zajednice Trebinje.

„Ovo je jedan veliki mubarek kako za Medžlis Trebinje, tako i za cijelo Mostarsko muftijstvo, pa čak i šire. Ostali radovi napreduju planiranom dinamikom i nadamo se skorom završetku radova na cijelom kompleksu u i oko džamije“, kazali su iz Medžlisa IZ Trebinje.

Lijepe vijesti: Zabilježen nagli pad polena alergenih biljaka u zraku

Lijepe vijesti: Zabilježen nagli pad polena alergenih biljaka u zraku

Stare česme simbol Sarajeva i svjedoci vremena i tradicije: Znate li kada i ko ih je podigao?

Stare česme simbol Sarajeva i svjedoci vremena i tradicije: Znate li kada i ko ih je podigao?

Simbolično, ovo je veliki događaj za Bošnjake, muslimane, u Hercegovini, jer je čuvena džamija Muje Kotezlije, jedinstvena po svojem izgledu, koja se nalazi na putu prema Trebinju i Dubrovniku, dugo bila narušena zubom vremena, praktično pred nestankom u mjestu u kojem je ostalo tek mali broj starijih stanovnika. Na to su proteklih godina, pa i decenijama upozoravali brojni autori, pa i autor ovih redaka.

S obnovom džamije vraća se i nada da će se ovom mjestu vratiti život, ljudi, koji će češće ovdje dolaziti i boraviti. Ili, ako ništa, češće svraćati putnici namjernici na putu ka jugu naše zemlje i susjedne Hrvatske.

Ovako je džamija Muje Kotezlije izgledala u februaru 2007.
Foto: Fuad Fočo: Ovako je džamija Muje Kotezlije izgledala u februaru 2007.

Kako je objavljeno u junu 2022. godine, nakon okončanja procedure prikupljanja svih potrebnih dozvola, u Muftijstvu mostarskom potpisan Ugovor za obnovu džamije Muje Kotezlije. Ugovor su potpisali Medžlis Islamske zajednice Trebinje i izvođač radova DZG "Građevinar Fajić" iz Mostara.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je 2003. godine proglasila graditeljsku cjelinu - Džamija u Kotezima (Džamija Muje Kotezlije) nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

U vrijeme osmanske vladavine, od osnivanja Ljubinjskog kadiluka krajem 16. vijeka, Kotezi su se stalno nalazili u sastavu ovog i Trebinjskog kadiluka. Sačuvan je dokument u kojem je zapisano da su hidžretske 1076. godine (1665.) u Kotezima živjeli: majstor Jusuf, Durak, papudžija, i neki Osman. Hidžretske 1180. godine (1766.) u ovom mjestu se pominju: Ismail Šerak i bratić mu Ahmed, Ahmed, sin Zulfikarov, i Ferhat, sin Ahmedov.

U Kotezima je 1880. živjelo 12 muslimanskih porodica, a toliko ih je bilo i pred početak Drugog svjetskog rata 1941. godine.

Za vrijeme turske uprave u Kotezima su sagrađeni: džamija, mekteb, dvije čatrnje, tri kule i više čardaka i stambenih zgrada. Ništa od ovih objekata u cijelosti nije sačuvano, ali su prisutni ostaci ruševina nekih objekata ili njihovi dijelovi (Hasandedić, 1990, str.285).

Prema usmenom predanju podigao ju je Mujo Kotezlija, koji je po osvajanju Hercegovine od strane osmanske vlasti, u ime sultana dijelio Popovo polje kao erazi-emiriju stanovnicima, te od poreza sagradio džamiju u Kotezima.

Iza džamije, blizu mihrabskog zida, nalazi se mezar ograđen kamenim pločama, s nišanom bez natpisa, ne većim od pola aršina, u kojem je, prema usmenom predanju, ukopan Mujo Kotezlija, osnivač džamije i mekteba koji je bio sagrađen uz džamiju.

Način na koji je izrađen ovaj nišan, možda govori o skromnosti ovog vakifa. Selo Kotezi imalo je najjači vakuf u Ljubinjskom kotaru: dvije čatrnje iz kojih se ljeti prodaje voda i 2-3 harema velikih kao osrednje gumno - iz kojih se prodaje trava, što daje oko 400 dinara godišnjeg prihoda.

Džamija Muje Kotezlije u Kotezima kod Ljubinja
Foto: Facebook: Džamija Muje Kotezlije u Kotezima kod Ljubinja

Prema rahmetliji Hivziji Hasanediću, ovoj džamiji gravitirala su sela: Miljanovići, Mišljen, Obzir, Oraje, Ravno i Vojevići. Priča se da je petkom i bajramima u nju dolazilo po šezdeset konjanika.            

Za vrijeme ustanka u Hercegovini (1875.-1878.), džamija je bila znatno oštećena i srušen joj je krov. Na fotografiji koja datira iz perioda prije II svjetskog rata vidljivo je da je objekat džamije bio popravljen i pokriven.

Iz članka, kojim je opisano putovanje reis-ul-uleme Fehima ef. Spahe kroz Hercegovinu i posjetu Kotezima, da se zaključiti da je objekat džamije bio u funkciji. Džamija je stradala 1942. godine, kada je sa nje skinut krov, a tada je srušena i mektebska zgrada u kojoj se nalazio i stan za mualima. Imamsku dužnost u ovoj džamiji od 1912. do 1942. godine vršili su: Mehmed ef. Merzić, Ali ef. Zlomužica, Husein ef. Miljanović, Mahmutović i Salihović.

Iskreno se nadamo da će ova Božja kuća uskoro zablistati u punom sjaju.

Medžlis Islamske zajednice Trebinje i Mostarsko muftijstvo zaslužuju pohvale za realizaciju obnove pola milenija stare muslimanske bogomolje i nacionalnog spomenika BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije