Miodrag Linta: "Vaterpoliste Crvene zvezde fizički su napali sljedbenici ustaša"

Radiosarajevo.ba
Miodrag Linta: "Vaterpoliste Crvene zvezde fizički su napali sljedbenici ustaša"
/ Miodrag Linta (Foto: Media centar Beograd)
Brutalni fizički napad na trojicu vaterpolista Crvene Zvezde u Splitu predstavlja "zločin iz mržnje", a ne "huliganstvo", izjavio je predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

"Žalosno je da hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović piše neistinu da se radi o huliganstvu i da su građani Splita stali u odbranu ideala sporta. Sve činjenice jasno govore da se radi o nacionalnoj netrpeljivosti i mržnji. Vaterpoliste Crvene zvezde fizički su napali sljedbenici ustaša samo iz razloga jer su na sebi imali majice i trenerke sa obilježjima kluba iz Srbije i jer su napadači smatrali da su Srbi", naveo je Linta u saopćenju za javnost i dodao:

"Navedeni događaj samo je jedan od mnogih širom Hrvatske koji uključuju etničku netrpeljivost, slavljenje ustaša i genocidne NDH, upotrebu ustaških simbola i pozdrava, negiranje ili umanjivanje srpskih žrtava, uvrede, prijetnje, fizičke napade i govore mržnje usmjerene protiv Srba i svega što je srpsko".

Miodrag Linta, predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe iz regiona, optužio je "vlast u Hrvatskoj da ne samo da ne čini ništa da suzbije brojne proustaške manifestacije već svojim postupcima radi na rehabilitaciji ustaša i NDH". 

"Aktelna vlast u Hrvatskoj, kao ni prethodne, ne preduzima konkretne aktivnosti da se pronađu nalogodavci i počinioci brojnih govora mržnje i nasilja prema Srbima i oštro kazne u skladu sa odredbama Krivičnog zakona", naveo je Linta. 

Pozvao je Europsku komisiju da preduzme konketne mjere protiv Hrvatske, članice Europske unije, jer krši temeljne europske vrijednosti, ljudska prava, antifašizam i vladavinu prava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije