Ministar Nuhodžić odgovorio patrijarhu Irineju: Ne može doći do sukoba!

Radiosarajevo.ba
Ministar Nuhodžić odgovorio patrijarhu Irineju: Ne može doći do sukoba!
Foto: YouTube / Mevludin Nuhodžić

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić saopćio je da ne postoje indicije da bi u Crnoj Gori moglo doći do sukoba i obračuna povodom usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je izazvao masovne proteste u organizaciji Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i tenzije u odnosima sa zvaničnim Beogradom.

"Sve informacije i saznanja kojima raspolažu nadležne državne institucije u Crnoj Gori ukazuju da, povodom usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, ne postoje indicije da bi moglo doći do sukoba i obračuna, a pogotovo krvoprolića kako je to saopštio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej", rekao je Nuhodžić crnogorskoj agenciji MINA.

Nuhodžić je reagovao dan nakon što je srpski patrijarh Irinej izrazio zabrinutost zbog "mogućih fizičkih obračuna", "čak i prolivanja krvi" u Crnoj Gori, i naveo da postoje indicije da bi se tako nešto moglo dogoditi, piše Beta.

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova, međutim navodi da dešavanje u vezi s novim zakonom o slobodi vjeroispovijesti pokazuje da je "crnogorsko društvo demokratski zrelo" i da će "neslaganja u mišljenjima i stavovima, kao i sve izazove, rješavati na demokratski i civilizovan način, a ne podstičući nepovjerenje".

Nuhodžić je siguran da građani neće podržati, a da državne institucije neće dozvoliti, bilo kome, ni iznutra, ni izvana, da pokuša da ugrozi mir i stabilnost u Crnoj Gori.

Prema njegovim riječima, država Crna Gora će djelovanjem institucija snažno i odlučno spriječiti svaki pokušaj nasilja, izazivanja nereda ili bilo kakvih sukoba.

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori već dva mjeseca organizuje mirne, masovne proteste protiv zakona koji smatra "anticrkvenim i diskriminatorskim" i protestima traži od Vlade Crne Gore da promijeni ili povuče taj akt. Nedavno su Vlada i SPC u Crnoj Gori počeli pregovore o aktu koji je za SPC "priprema otimanja" imovine te crkve u Crnoj Gori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije