Milorad Pupovac napadnut na tržnici u Zagrebu, građani ga gađali hranom

Radiosarajevo.ba
Milorad Pupovac napadnut na tržnici u Zagrebu, građani ga gađali hranom
Foto: Ilustracija / Pupovac napadnut na zagrebačkoj tržnici
Srpsko narodno vijeće objavilo je da su u petak poslijepodne na zagrebačkom Dolcu napadnuti saborski zastupnici SDSS-a Milorad Pupovac i Boris Milošević.

"Dana 28. septembra 2018. između 14 i 14.10 sati zastupnici Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskom Saboru, prof. dr. Milorad Pupovac (predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u Hrvatskom Saboru) i Boris Milošević (predsjednik Kluba zastupnika SDSS-a u Hrvatskom Saboru) nakon završetka saborske sjednice prolazili su pored bistroa 'Amfora' na zagrebačkoj tržnici 'Dolac', iz smjera ribarnice prema Trgu Bana Josipa Jelačića", piše u saopćenju Srpskog narodnog vijeća, prenosi 24sata.hr.

U jednom trenutku Pupovac je osjetio udarac u desnu stranu tijela, od vrata do zgloba desne ruke, te u trenutku kad se okrenuo, vidio je da je pogođen s većim i manjim ostacima hrane od kojih su se neki zadržali na njegovoj odjeći (mantilu), a neki (krupniji i krući) odbili su se od vrat, ramena i ruku i rasuli po tlu.

Prema jačini i preciznosti udarca, Pupovac pretpostavlja da je hrana bačena na njega s jednog od bližih stolova za kojima su bili gosti restorana "Amfora".

"Ovo nije prvi, ni verbalni, ni fizički nasrtaj na predsjednika SDSS-a i predsjednika SNV-a, ali jeste prvi koji je uključivao i jednog od njegovih najbližih stranačkih saradnika, Borisa Miloševića. S obzirom na to da se ovaj napad dogodio pred brojnim ljudima i na mjestu na kojem se zastupnici Pupovac i Milošević gotovo svakodnevno kreću, on u sebi sadrži ne samo bezobzirnost već i karakter potencijalno opasnog fizičkog napada na njih", navedeno je u saopćenju.

U saopćenju se naglašava da, prema tome kako je izveden, ovaj napad za cilj je imao otvoreno manifestiranje mržnje, javno poniženje i fizičko ugrožavanje Pupovca, saborskog zastupnika i predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke i njegovog kolege Borisa Miloševića, predsjednika Kluba zastupnika SDSS-a u Hrvatskom Saboru.

"S obzirom na političku i medijsku kampanju koja se vodi duže vrijeme a posebno proteklih sedmica protiv zastupnika Pupovca i Samostalne demokratske srpske stranke, ovaj napad ne treba nikog iznenaditi, jer ta je kampanja takva da potiče ljude ne samo na mržnju već i na nasilje prema njemu i institucijama koje vodi, a time i prema narodu koji predstavlja", zaključeno je u saopćenju koje prenose mediji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije