Milojko Pantić: Srbija ima veću nevolju od Velje - Vučića, on je stvorio tu mafiju

3
Radiosarajevo.ba
Milojko Pantić: Srbija ima veću nevolju od Velje - Vučića, on je stvorio tu mafiju
Foto: Nezavisne novine / Milojko Pantić

Od Velje Nevolje za Srbiju je veća nevolja njezin predsjednik Aleksandar Vučić, reći će bez imalo ustručavanja Milojko Pantić, legendarni beogradski sportski novinar i jedan od najvećih kritičara režima u nama susjednoj državi.

Pantić je dao komentar nakon posljednjih hapšenja u srpskom podzemlju, u kojem je Veljko Belivuk posljednjih godina formalno kao zaposlenik FK Partizan i vođa njegovih navijača imao glavnu ulogu u ubojstvima, otmicama, švercu narkotika i još mnoga toga s onu stranu zakona.

Pantić je, konačno, barem donekle došao na svoje, jer je godinama ukazivao na spregu politike, sporta i kriminala.

"Najveći zločin koji je Aleksandar Vučić učinio Srbiji i njezinim građanima", kaže Pantić za Slobodnu Dalmaciju, "jest to što je ukinuo razliku između politike i kriminala, a samim time i nogometa i kriminala.

"Već je netko rekao pravu istinu da svaka država u svijetu ima svoju mafiju, ali da jedino u Srbiji mafija ima svoju državu. Od kada sam pokrenuo svoju sportsko-političku emisiju Galaksija ja ukazujem na činjenicu da su nogometom, ali i Srbijom zavladali huligani, kriminalci, ratni profiteri, pripadnici paravojski poput Arkanove..."

"Nisam ja nikakav vidovnjak, ali je sve upućivalo na to od Vučićeve izjave da će se na vlasti držati etike odgovornosti Maxa Webera, a ne etike uvjerenja Karla Marxa. Par dana poslije te izjave, u sred noći ušao je u prostorije Crvene zvezde na čelu ekipe u kojoj su bili još Dragan Džajić, inače u to vrijeme sudski gonjen, Nebojša Čović i Slaviša Kokeza i baš po načelu Karla Marxa postavio krizni stožer i smijenio legalno izabranu upravu s bivšim igračem Vladanom Lukićem.

Tada je rekao da je jedino rješenje za Zvezdu, kao i Partizan, privatizacija ta dva kluba. Nakon par dana doveo je i nekakvog princa iz Emirata, ali kada je čovjek vidio da je dug 60 milijuna eura, da se stadion raspada i ko vlada Zvezdom, on je odmah odustao, a na prvoj idućoj utakmici Zvezde, preko cijele sjeverne bine Delije su istakle transparent: 'Zvezda nije državna, ona je naša'.

Potom se dešava nešto još interesantnije, a to da je vodstvo Delija ušlo i doslovno nogom otvorilo vrata Vučićevog potpredsjedničkog kabineta u Vladi. Stvar je u tom da je on je pred njima oduvijek imao kompleks inferiornosti, niže vrijednosti. Kako? Jedan od njihovih glavnih ljudi mi je ispričao da mu prije nisu dali da bude vođe Delijani ni na Novom Beogradu, i to zato jer, po njima nije bio dostojan.

Znate što je Vučić na to napravio? Otišao je u kafić koji drže partizanovci, Grobari, i počeo ih provocirati. Njih 10-tak ga je prebilo, bio je plav kao tinta. Ali tako slomljen, Vučić je otišao kod vođa Delija i rekao im: 'Što sada kažete?! Ko bi se od vas smio suprotstaviti desetorici?!' Oni su mu mrtvi hladni odgovorili da upravo to pokazuje da nije za vođu.

Ali nakon što su mu upali u kabinet, već idući dan je pred novinarima poručio: 'Moram povući izjavu o privatizaciji, jer sam slab i mali, nemam podrške i snage za to'. Jedini sam ga ja pitao koja je to snaga potrebna da se upotrijebi zakon? Očito da je u pitanju netko ko je jači od tadašnjeg prvog potpredsjednika Vlade, a danas predsjednika države", navodi u dahu Pantić.

Je li Velji Nevolji presudila posljednja likvidacija potkraj januara ili više vlast nije mogla trpiti njegov teror?

"Velja Nevolja je suradnik Alesandra Vučića. Od te 2012. godine, svaki put kada igraju Zvezda i Partizan, a sjećate se i dolaska onih huligana iz Splita u pomoć dilerima droge na jugu, ja ukazujen da je Vučić dao Zvezdu i Partizan kriminalcima u ruke. Ako ništa, imate posljednji derbi 19. oktobra lani na stadionu Partizana. U centralnoj loži, na mjestu gdje je nekada za Dana mladosti Josip Broz Tito primao štafetu, a kako nije bilo predsjednika kluba i ratnog profitera Milorada Vučelića, sjedio je Velja Nevolja. Imam snimku i to ću objaviti. Eto dokaza da je Velja Nevoja, osuđivani kriminalac i nasilnik, vođa nekakvih Janjičara i član Skupštine kluba, najveći autoritet kada nema predsjednika."

Je li se Vučić prepao za goli život i sada krenuo na njega? Spominje se i nekakav snajper nađen na stadionu.

"Ne, Zorane, ne! (intervju je radio Zoran Šagolj, op.pr.) Ovo nije hapšenje, nego smjena Velje Nevolje. Smijenjen je jedan kriminalni klan, jer su se malo osilili i zaigrali i počeli ubijati bez odobrenja, i ovaj ih je odlučio zamijeniti. Sada će doći neke nove 'nevolje', njemu odane, koje neće smjeti raditi ovo što je Velja radio."

Znači ovo nije nekakav smrtonosni udarac mafiji, kako hoće prikazati Vučiću odani mediji?

"He, he, he...Na početku smo rekli ono da svaka država ima svoju mafiju, a da jedino Srbijom vlada mafija. Da je ovo borba protiv mafije, onda bi prvi morao biti uhićen i odgovarati predsjednik Srbije! On je stvorio tu mafiju, to društvo. Što on još treba uraditi, reći, da se stvari shvat, pitam se."

Pretpostavljam da ste dobijali brojne prijetnje. Bojite li se vi za svoj život?

"Ne! Ja imam 75 godina i kada me pitaju takvo što, odgovorim: 'Što još trebam doživjeti?!'. Sve sam dožio, imao sam sjajnu karijeru, obišao cijelu planetu, vidio najveće sportske događaje više puta. Bavio sam se se poslom koji je više hobi nego profesija. Uživao sam u tome što radim. Nemam zbog čega strahovati. Svoj život sam odživio. A što mi oni mogu učiniti? Ubiti me?! Pa neka me ubiju. Ja ću ionako, jer biološki sat radi svoje, ubrzo otići. Otišao danas ili sutra nema veze, ali ne mogu podnijeti što se radi u Srbiji, što predsjednik države radi njezinim građanima."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije