Milo Đukanović zvanično stupio na funkciju predsjednika Crne Gore

Radiosarajevo.ba
Milo Đukanović zvanično stupio na funkciju predsjednika Crne Gore
Arhiv / Milo Đukanović

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Milo Đukanović položio je danas zakletvu pred poslanicima Skupštine, čime je stupio na tu funkciju, javlja Anadolu Agency (AA).

Đukanović je položio zakletvu na Cetinju, na dan kada ističe mandat njegovom prethodniku Filipu Vujanoviću.

Zaklinjem se svojom čašću na Ustavu Crne Gore da ću dužnost predsjednika Crne Gore obavljati savjesno i odgovorno za dobro svih građana naše domovine. Kao predsjednik države posvetiću se očuvanju nezavisnosti i suvereniteta Crne Gore i njenoj afirmaciji kao građanske, demokratske, ekološke i države socijalne pravde, zasnovane na vladavini prava”, kazao je Đukanović.

Osim poslanika, svečanoj sjednici u Vladinom domu na Cetinju prisustvovali su nekadašnji predsjednici Crne Gore, Skupštine i Vlade, najviši državni funkcioneri i čelnici državnih institucija.

Sjednicu su prisustvovali članovi Vlade, vjerski velikodostojnici, rektori univerziteta, članovi diplomatskog kora, nerezidentni ambasadori, vojni izaslanici odbrane i predstavnici međunarodnih organizacija.

Đukanović je nakon polaganja zakletve i govora kojeg je održao pred zvanicama, pozdravio i pripadnike počasne garde Vojske Crne Gore.

Na predsjedničkim izborima, održanim 15. aprila, Đukanović je osvojio 53,9 odsto glasova birača. On će tu funkciju obavljati pet godina.

Predsjednik Crne Gore predstavlja državu u zemlji i inostranstvu, proglašava zakone, raspisuje parlamentarne izbore, predlaže kandidate za premijera, predsjednika i sudije Ustavnog suda Skupštini Crne Gore.

Predsjednik države predlaže parlamentu raspisivanje referenduma, odobrava amnestiju za kriminalna djela, dodjeljuje odlikovanja i nagrade i izvršava ostale dužnosti propisane Ustavom.

Od uvođenja višestranačkog sistema predsjednici Crne Gore su bili Momir Bulatović, u dva mandata, Đukanović jednom i Filip Vujanović tri puta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije