Milo Đukanović potencijalni kandidat za zamjenika generalnog sekretara NATO-a

1
Radiosarajevo.ba
Milo Đukanović potencijalni kandidat za zamjenika generalnog sekretara NATO-a
FOTO: AA / Milo Đukanović

U toku je priprema inicijative za kandidovanje Mila Đukanovića za zamjenika generalnog sekretara NATO iza koje do sada stoji devet članica Alijanse, među kojima je i Turska.

Devet članica NATO-a, uključujući Tursku, stoji iza ove inicijative, prema visokim diplomatskim izvorima, piše turski portal Firtina Haber.

U dokumentu koji je turski medij imao priliku da vidi, obrazloženje za izbor Đukanovića navodi njegovo ključno liderstvo u procesu pristupanja Crne Gore NATO-u, kao i izgradnju multietničkog i tolerantnog društva u zemlji. Ističe se i činjenica da je Crna Gora suočila s jakim pritiscima Rusije tokom procesa pristupanja NATO-u, što je kulminiralo pokušajem oružanog prevrata 2016. godine.

EURO 2024 | Rumuni osvojili grupu E, Slovačka kao trećeplasirana izborila nokaut-fazu

EURO 2024 | Rumuni osvojili grupu E, Slovačka kao trećeplasirana izborila nokaut-fazu

Osim toga, Đukanovićeva kandidatura ima simbolički značaj za istočnoevropske članice NATO-a, koje žele da budu zastupljene na najvišim nivoima Alijanse.

Ukoliko Đukanović bude dobio podršku još nekoliko članica NATO-a, ova inicijativa bi mogla da bude ozbiljno uzeta u obzir tokom procesa izbora najviših funkcija u NATO-u, naročito na jubilarnom samitu u Washingtonu idućeg mjeseca.

S obzirom na činjenicu da je proces izbora novog generalnog sekretara NATO-a već utaban za Marka Rutea, bivšeg premijera Holandije, Đukanovićeva kandidatura za zamjenika generalnog sekretara predstavlja značajan korak za jačanje uticaja istočnoevropskih članica u NATO-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije