Istoričar Milivoj Bešlin tvrdi: Srbija je faktor destabilizacije regiona

Radiosarajevo.ba
Istoričar Milivoj Bešlin tvrdi: Srbija je faktor destabilizacije regiona
Arhiv / Milivoj Bešlin

Nacionalistička i autokratska Srbija pretnja je za ceo region i ključni faktor njegove destabilizacije, a razmere anticrnogorske histerije i huškanja na sukob su prevazišla čak i ona iz vremena Miloševića, ističe u intervjuu za Autonomiju istoričar Milivoj Bešlin.

Dodaje da se u Srbiji danas diže stepen nacionalizma putem unutrašnje homogenizacije i širenjem mržnje prema spolja, a kao rukavac svih tih procesa navodi i posljednje manifestacije fašizma i nasilja u Vojvodini, „jer se tu najpre detektuje neko drugačiji ko mora biti ponižen, obeležen i dehumanizovan“.

Podsjetimo, u kratkom roku je prvo objavljen skandalozni memorandum subotičke bolnice na kojem je mađarski i hrvatski naziv te ustanove ćirilizovan, zatim je sveštenik SPC u Kanjiži održao šovinistički i huškački govor, između ostalog potencirajući naziv Srpska Kanjiža, razbijeni su prozori na zgradi Hrvatskog kulturno-prosvetnog društva “Stjepan Radić“ u Novom Slankamenu a na fasadi ispisana neizostavna četiri S, dok su u Novom Sadu ponovo iscrtani brojni neonacistički grafiti, među kojima i oni usmjereni protiv Jevreja.

Bešlin ocjenjuje da su ta dešavanja u Vojvodini refleksija događaja u Crnoj Gori i eksplicitna manifestacija nacionalizma i fašizma u srpskom društvu, a sve kao rezultat ekstremno-desničarskog ponašanja prije svega predstavnika vlasti, ali i značajnog dijela opozicije.

"Ovde je ekstremna desnica normalizovana tokom vlasti presvučenih radikala. Fašizam je dobio pravo građanstva i javnog delovanja. Nasilje je kao metod postalo poželjno i dopustivo. Negiranje zločina, uključujući i najteži zločin genocida je postalo svakodnevno, a slavljenje učinjenih zločina i heroizacija zločinaca svakodnevna pojava. U takvoj atmosferi nikoga ne bi smeli da čude izlivi mržnje, nasilja i fašizma", kaže Bešlim.

Da li je moguće da je u pitanju samo koincidencija? Ako nije, šta je po sredi?

"Znali smo, neki od nas i na početku vlasti formalno preimenovanih radikala da će kad propadnu sve priče o reformama, kad se istroše neiskrena zaklinjanja u Evropu – da se vrate onome što najbolje znaju, a to je širenje mržnje i nacional-šovinizma. Na tome su nastali, na tome su preživeli i na tome danas vladaju. A formula je jasna, kao i svaki autoritarni i desničarski režim i naprednjaci danas žive od proizvodnje neprijatelja. Oni su danas i poslednjih nedelja “pronađeni” u Crnoj Gori. Razmere anticrnogorske histerije i huškanja na sukob su prevazišla čak i ona iz vremena Miloševića. Juče su to bili Hrvati, prekjuče Bošnjaci, pre toga Makedonci, sutra će biti Kosovo i tako u krug. Diže se stepen nacionalizma putem unutrašnje homogenizacije i širenjem mržnje prema spolja. Kao rukavac svih tih procesa imate i sve ove manifestacije fašizma i nasilja u Vojvodini, jer se tu najpre detektuje neko drugačiji ko mora biti ponižen, obeležen i dehumanizovan", tvrdi Bešlin.

Nastavak tekstu možete pročitati na OVOM linku. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije