Milanović: "Šta ako Hrvatska napadne Srbiju, kako bi NATO reagovao?"

13
Radiosarajevo.ba
Milanović: "Šta ako Hrvatska napadne Srbiju, kako bi NATO reagovao?"
Foto: EPA / Zoran Milanović

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović učestvovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Makarske povodom obilježavanja Dana Grada.

Za medije je prokomentarisao dolazak Nancy Pelosi u Hrvatsku. Rekao je kako ne vjeruje da će se susresti s njom jer ona već u utorak odlazi iz Hrvatske.

"Amerikanci su tražili sastanak, ja ne mogu i to je to. Ona nije izvršna vlast, za dvije sedmice neće biti to što je sada", rekao je.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Dodik šokirao priznanjem: 'Bili smo na ručku, Milanović je rekao da znamo šta desilo u Srebrenici'

Dodik šokirao priznanjem: 'Bili smo na ručku, Milanović je rekao da znamo šta desilo u Srebrenici'

Milanović neće učestvovati na susretima platforme u Zagrebu jer ne zna je li pozvan. Ističe da je puno cinizma i nepoštenja prema jadnom ukrajinskom narodu i ne želi biti još jedan 'pozer' koji će u tome učestvovati.

"To je inicijativa predsjednika parlamenata, ja sam predsjednik države i zato ne učestvujem. Dok Hrvatska nije napadnuta i nije u ratu, neću biti dio toga", poručio je Milanović.

Osvrnuo se i na obuku ukrajinskih vojnika.

"Očekuje se da obučavamo njihove vojnike… Žao mi je, trebamo im pružiti svu pomoć. To je stvar o kojoj odlučuje Vlada, ali o sigurnosti brinem ja. Očekuje se od mene da odgovaram za nešto za što nema sredstava. Svi koji imalo razumiju pravo, znaju da to znači učestvovanje u ratu", rekao je Milanović.

Šefik Džaferović: Milorad Dodik odlazi poražen iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine

Šefik Džaferović: Milorad Dodik odlazi poražen iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine

Hrvatski predsjednik ni ovog puta nije mogao a da se ne dotakne Srbije i NATO-a.

"Sad bi mi trebali raditi za druge. Ministar vanjskih poslova ide u Bruxelles i tamo se glasa o odluci koja se tiče hrvatske nacionalne sigurnosti, hrvatskog OSRH-a koji ima jednog vrhovnog zapovjednika i odluka se donosi da ja ne znam ništa. To je protuustavno. Ta odluka nikoga ni na šta ne obavezuje. To je poruka svim komentatorima koji tvrde da Hrvatska ima dužnost, Hrvatska nema nikakvu obavezu, nek mlate gloginje nečim drugim. Hrvatska ima obavezu prema NATO-u. U slučaju da neko napadne Poljsku ili Litvaniju, to je druga stvar, ali sporazum ne ide u detalje", pojasnio je.

Usporedio je i šta bi bilo u slučaju da Hrvatska napadne Srbiju i da zarati.

"Hoće li nama NATO pružiti pomoć i zaštitu? Možda da, možda ne. I od članica NATO-a se očekuje da budu racionalne i vode računa o drugima, ima nas puno. I ta obaveza priskakanja u pomoć drugoj članici NATO-a je obaveza iz 1949. Prošlo je 73 godine, svako pravilo živi svoj životni vijek i ja to pravilo doživljavam ozbiljno, ali potrebno je i naše razumno ponašanje da se ne uvalimo u veće probleme od onih koji nam trebaju. Hrvatska neće napasti Srbiju ni Srbija Hrvatsku, jasno, ali ovo govorim da doskočim prevarantima koji govore o nekim hrvatskim obavezama. Gdje su bili dok sam godinu dana trubio o bosanskim Hrvatima? Država je kako koncept sebična tvorba, okružio si se granicama da bi brinuo o sebi", kaže Milanović, a pišu 24sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije