Milanović očekuje da sve članice EU-a priznaju nezavisnost Kosova

4
FENA
Milanović očekuje da sve članice EU-a priznaju nezavisnost Kosova
Foto: EPA / Zoran Milanović

Hrvatska čvrsto podržava međunarodnu afirmaciju nezavisnosti Kosova i očekuje da ga priznaju sve članice EU-a, rekao je u utorak hrvatski predsjednik Zoran Milanović kosovskoj ministrici vanjskih poslova i dijaspore Doniki Gërvalla-Schwartz.

Milanović i Gërvalla-Schwartz koja boravi u službenoj posjeti Hrvatskoj razgovarali su o bilateralnim odnosima dviju zemalja, aktuelnom planu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, članstvu Kosova u Ujedinjenim narodima i ostalim međunarodnim organizacijama te o euroatlantskim perspektivama Kosova.

"Predsjednik Milanović potvrdio je ministrici Gërvalla-Schwartz da je Kosovo uvijek imalo i može nadalje računati na čvrstu podršku Hrvatske kada je riječ o međunarodnoj afirmaciji kosovske nezavisnosti te euroatlantskim perspektivama Kosova", stoji u saopćenju.

Oglasila se policija u vezi filmske pljačke u Banjoj Luci: 'Saznanja pokazuju da su oni još u BiH'

Oglasila se policija u vezi filmske pljačke u Banjoj Luci: 'Saznanja pokazuju da su oni još u BiH'

Zauzeo Milanović se da takvo mišljenje zauzme cjelokupna Evropske unija.

"Očekujemo da sve članice Europske unije priznaju nezavisnost Kosova", rekao je Milanović.

Hrvatski predsjednik je pozdravio napore u smjeru normalizacije odnosa između Kosova i Srbije što bi osiguralo dugoročnu stabilnost u jugoistočnoj Europi i europsku perspektivu cijeloj regiji.

Nezavisnost Kosova nije priznalo pet članica EU-a: Cipar, Grčka, Rumunjska, Španjolska i Slovačka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije