Milanović o dolasku Plenkovića u BiH: Njegov posjet ne znači ništa

6
Radiosarajevo.ba
Milanović o dolasku Plenkovića u BiH: Njegov posjet ne znači ništa
Foto: EPA-EFE / Zoran Milanović i Andrej Plenković

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović učestvovao je na svečanom otvorenju osmog izdanja ELSA Ljetne pravne škole na temu Diplomacije i prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Rijeci. Nakon toga dao je izjavu za medije.

Najprije je komentirao posjet premijera Hrvatske Andreja Plenkovića Bosni i Hercegovini.

“Njegov posjet ne znači ništa. Kod njega je sve u funkciji PR-a i dojma. Apsolutno sve. Naravno da niko od nas nije imun na to. Trudiš se ostavit nekakav dojam. Međutim, koji je smisao ovog posjeta? Dobrodošao i ne mogu se uplitati na bilo koji način. Logično je da hrvatski premijer ide tamo”, kazao je Milanović.

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

“Ali sada, nakon što je visoki predstavnik najavio nekakve promjene. Ipak se može. Mjesecima se šuti. Visoki predstavnik ipak može, kad hoće. Nažalost, tu se ipak moram složiti sa Srbima i Dodikom jer su tu upravu – nije ga izabralo Vijeće sigurnosti. Sustav tako funkcionira”, prenosi RTL Milanovićevu izjavu o najnovijem potezu visokog predstavnika.

Plenković stigao u Hercegovinu: Prvo sastanak sa biskupom Palićem, pa onda sa Draganom Čovićem

Plenković stigao u Hercegovinu: Prvo sastanak sa biskupom Palićem, pa onda sa Draganom Čovićem

“To što stoji na papiru kada pogledam, prije svega koristi njemu i njegovom manipuliranju situacijom nakon izbora u BiH. Hrvatima si dao neku sirotinju. Znači ipak možemo? Što je s izborom članova predstavništva još sljedeće četiri godine? Tamo će i dalje biti biran neko ko ih ne zastupa. Ko nije dobio ni dva glasa. O tome se više ne razgovara”, smatra predsjednik Hrvatske.

“Gdje je tu gospodin Plenković? Ima li on još nešto reći o tome? Ja ovo ne smatram ničime nego jednostavno milostinjom za Hrvate”, istaknuo je predsjednik i pozvao visokog predstavnika da ukine sve mjere njegovih prethodnika koje su donesene na štetu Hrvata.

"Gospodin bi trebao poništiti jer može. Pozivam ga mjesecima, a Plenković šuti. Zašto ranije nije udružio snage sa mnom? Njegove su veće ako to želi. Da izvršimo pritisak, a to možemo još uvijek”, naglasio je Milanović, piše N1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije