Milanović će odlikovati vrhbosanskog nadbiskupa Vinka Puljića

5
Radiosarajevo.ba
Milanović će odlikovati vrhbosanskog nadbiskupa Vinka Puljića
Foto: Kolaž / Zoran Milanović i kardinal Vinko Puljić

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović odlikovat će u ponedjeljak Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom "za izniman doprinos u očuvanju hrvatskog identiteta te za iznimne uspjehe u međureligijskom, kulturnom i humanitarnom djelovanju" kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa Vrhbosanske nadbiskupije.

Ovu informaciju objavio je na Twitteru Nikola Jelić, glasnogovornik Ureda predsjednika.

Dotadašnjeg banjolučkog svećenika Vinka Puljića za nadbiskupa vrhbosanskog 7. decembra 1990. imenovao je papa Ivan Pavao II. Puljić na toj funkciji ostaje do danas, a sjedište nadbiskupije u Sarajevu nije napuštao niti tokom rata u BiH. U to se vrijeme uz pomoć Caritasa snažno angažirao na humanitarnoj pomoći svim građanima, bez obzira na nacionalnost i vjeroispovijest, prenosi tportal.

Ministar Adnan Delić prezentirao proteklih 365 dana: 'Imamo razloga da budemo zadovoljni'

Ministar Adnan Delić prezentirao proteklih 365 dana: 'Imamo razloga da budemo zadovoljni'

Kroz Međureligijsko vijeće u BiH snažno se zalagao za međureligijski dijalog, ali i upozoravao na društvene pojave poput, kako se tvrdi, "diskriminacije katolika u bosanskohercegovačkom društvu te širenja vehabizma".

Ipak, u Hrvatskoj će ga pamtiti i po kontroverznoj izjavi izrečenoj prilikom propovijedi u Zadru.

Tada je pozvao žene da ne ulaze u seksualne odnose prije braka kako time ne bi postale 'štrace' (dalmatinska riječ za prostitutku). Na to su oštro reagirala udruženja za ženska prava, pa se Puljić pravdao da su mu riječi izvučene iz konteksta, no kasnije priznao da je upotrijebio pregrubu riječ.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije