Mihajlović: Turska se uključuje u izgradnji puta Beograd-Sarajevo

Anadolija
Mihajlović: Turska se uključuje u izgradnji puta Beograd-Sarajevo
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da se Turska uključuje u izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo, javlja Anadolu Agency.

"Turska je od samog početka podržavala ovaj projekat, a sada imamo i pismo o namjerama kojim se potvrđuje spremnost Turske da se aktivnije uključi u realizaciju ovog projekta. To znači da ćemo zajedno sa Turskom definisati naredne korake u realizaciji ovog projekta", rekla je Mihajlović.

Trasa tog autoputa kroz Srbiju će se nastaviti na postojeću trasu Koridora 11, na dionicu od Preljine do Požege, dužine 31 kilometar, a od Požege preostaje da se izgradi 60 kilometara autoputa, preko Užica do Kotromana, na granici s Bosnom i Hercegoviom.

Prema prvim procjenama, izgradnja tog dijela autoputa bi koštala 830 miliona eura, rekla je ministarka Mihajlović.

Kako se navodi u saopćenju Ministarstva, ministarka Mihajlović i ministar saobraćaja, pomorstva i komunikacija Turske, Ahmet Arslan, potpisaće pismo o namjerama za jačanje i proširenje saradnje u oblasti saobraćaja i infrastrukture, tokom posjete predsjednika Turske, Redžepa Tajipa Erdogana.

Mihajlović je rekla da se odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine u oblasti infrastrukture ubrzano unapređuju.

"Ovo nije prvi projekat koji Srbija realizuje zajedno sa Bosnom, ali će biti najveći do sada, poslije izgradnje mosta Ljubovija-Bratunac sa zajedničkim graničnim prijelazom, izgradnje vrtića i rekonstrukcije glavne ulice u Srebrenici i dogovora o zajedničkom održavanju mostova na Drini", rekla je ministarka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije