Meteorolog Zoran Vakula otkrio šta nas čeka u augustu: 'Ostvare li se prognoze...'

0
Radiosarajevo.ba
Meteorolog Zoran Vakula otkrio šta nas čeka u augustu: 'Ostvare li se prognoze...'
Foto: Šibenik.in / Zoran Vakula

Meteorolozi predviđaju mali predah pred pakleni završetak sedmice. Prema najavama meteorologa iz Bosne i Hercegovine, do petka nas očekuje novi toplinski talas, a za vikend - preokret.

Za subotu, 5. augusta, prognozira se već oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

U većem dijelu zemlje se očekuju obilnije padavine. Očekivana količina padavina između 40 i 60, lokalno do 80 l/m2. Vjetar slab u Bosni uglavnom sjeverni i sjeverozapadni, a u Hercegovini jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 20, na jugu do 24, a dnevna od 16 do 22, na jugu do 25 °C. 

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Za nedjelju, 6. augusta, prognozira se umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Na krajnjem sjeverozapadu Bosne pljuskovi i grmljavina. U ostatku zemlje povremeno sa slabim lokalnim pljuskovima. U večernjim satima jače naoblačenje praćeno kišom i pljuskovima širom naše zemlje. Vjetar slab uglavnom zapadni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 13 do 18, na jugu do 21, a dnevna od 19 do 24, na jugu do 28 °C, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

A da nam slijede pljuskovi i promjenjivo vrijeme, objasnio je i poznati meteorolog iz Hrvatske Zoran Vakula.

"Pljuskovi s grmljavinom bit će opet česti, i to već do kraja ovog utorka te posebice u noći na srijedu, pa ponovno najvjerojatnije u drugom dijelu petka i u subotu prijepodne. Ponegdje će opet biti i olujnog nevremena, i to ne samo u većini unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, nego i u južnijim krajevima", tvrdi Vakula i dodaje:

Poznati meteorolog otkrio kakvo nas vrijeme čeka u augustu: Prvo 38 stepeni, a onda totalni preokret

Poznati meteorolog otkrio kakvo nas vrijeme čeka u augustu: Prvo 38 stepeni, a onda totalni preokret

Prognoze za drugo i treće desetodnevlje augusta nisu još dovoljno pouzdane, ali može se primijetiti kako je sve veća vjerojatnost dugotrajnijeg razdoblja suhog, stabilnog i razmjerno toplog vremena ne samo na srednjem i južnom Jadranu, gdje ga je bilo i u julu, nego diljem Hrvatske i bliže okolice.

Ostvare li se trenutno najvjerojatnije prognoze za jesen - razdoblje septembar-novembar - ne trebamo se bojati ni hladnoće, ni suše. U većini Hrvatske i srednja sezonska temperatura zraka i ukupna sezonska količina oborine vjerojatno će biti viša/veća od prosjeka", naveo je Zoran Vakula.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije