Meteorolog saopćio kakvo nas ljeto očekuje: U ovom mjesecu će biti ekstremno vruće

1
Radiosarajevo.ba
Meteorolog saopćio kakvo nas ljeto očekuje: U ovom mjesecu će biti ekstremno vruće
Foto: Turska ambasada / Ilustracija

Hrvatski meteorolog je saopćio da nakon toplog proljeća velika je vjerovatnoća i nadprosječno toplog ljeta s raznolikom količinom padavina.

 Dok se čekaju zvanične prognoze klimatologa, već sada se može gotovo potvrditi kako je srednja proljetna temperatura zraka širom Hrvatske bila među najvišim u historiji mjerenja. Pritom je ukupna proljetna količina padavina se razlikovala - na istoku i jugu Hrvatske većinom manja od prosječne, a veća u mnogim mjestima zapadnih kopnenih krajeva i sjevernog dijela Jadrana, gdje je nakon marta, ekstrema ponegdje bilo i u aprilu, na primjer u Krku, gdje je zabilježena ne samo nova rekordna dnevna količina padavina za april (168 mm) nego i ekstremna ukupna mjesečna količina padavina - 275,3 mm, barem prema trenutno još neslužbenim podacima, piše HRT.

Osim analize proljeća, meteorolog Krunoslav Mikec iz DHMZ-a pripremio je i prognozu za ljeto. "Prema prognostičkim izračunima velika je vjerovatnoća nadprosječne topline bez izraženijeg signala za odstupanje od prosječne sezonske količine padavina", prognozira Mikec.

Humanitarna organizacija pruža pomoć bebama pogođenim katastrofalnim poplavama

Humanitarna organizacija pruža pomoć bebama pogođenim katastrofalnim poplavama

U prvom dijelu juna, prognozira Mikec, vjerovatan je nastavak majskih vremenskih prilika. Zbog povremenih pritjecanja vlažnijeg zraka te zadržavanja topline postojat će uvjeti za nastavak promjenjivog i nestabilnog vremena uz mjestimične pljuskove, pa i nevremena, ali i za dalje manje kiše. U drugom dijelu juna povećava se vjerovatnoća za posvuda stabilnije vrijeme te većinom vrlo toplo i vruće.

Primjetno toplije od prosjeka izgledno je i tokom jula. Naravno, nije isključeno u dijelu mjeseca promjenjivije vrijeme, barem u unutrašnjosti, i to posebno na zapadu, te moguće i na sjevernom Jadranu, pri čemu može biti uvjeta za jače nestabilnosti. Prema jugu kiše i dalje vjerovatno malo ili nimalo, uz tople i vrlo tople noći i vruće dane. U augustu će vjerovatno biti podjednako toplo ili čak još malo toplije nego u julu, uz sve vjerovatniji manjak padavina u odnosu na prosjek, na jugu Hrvatske i izraženiju sušu.

U Bosni i Hercegovini osvanulo sunčano jutro: Evo kakvo nas vrijeme očekuje do kraja dana

U Bosni i Hercegovini osvanulo sunčano jutro: Evo kakvo nas vrijeme očekuje do kraja dana

"Hoće li tokom ljeta, uz najavu iznaprosječne topline, biti toplinskih valova? Velika je vjerovatnoća da hoće. Ali kada tačno, koliko intenzivnih i koliko dugotrajnih, ne može se pouzdano prognozirati. Isto tako, mnogi se s pravom pitaju, može li se ponoviti olujno nevrijeme kakvo nas je pogodilo prošlog jula. Nažalost, kako je u uslovima velike zagrijanosti energija u atmosferi iznimno velika, mogu postojati uslovi za ponavljanje nečeg sličnog. Ali za detaljnije i pouzdanije informacije treba pratiti prognoze i upozorenja na opasne vremenske pojave na sedmičnok i posebno dnevnoj razini", piše za HRT Mikec.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije